Javni poziv za dodjelu bespovratne potpore za obnovu kažuna u povodu akcije "Moj kažun – La mia Casita" objavio je Grad Vodnjan – Dignano, kao i svake godine do sada. S namjerom da se lokalno stanovništvo aktivno uključi u akciju i obnovi što veći broj kažuna na svom području Grad je osigurao 5.000 eura.

Vodnjanština je područje s najvećom koncentracijom ovih kamenih kućica, primjera tradicionalnog pučkog graditeljstva građenih tehnikom suhozida, i jednog od simbola Istre. Kroz akciju "Moj kažun - La mia Casita", koja se provodi od 2006. godine, obnovljeni su dosad brojni atraktivni objekti, ali je i puno vrijednih kažuna u poljima Vodnjanštine koji čekaju svoj spas ili barem popravak.

 

Pojedinačna bespovratna potpora za obnovu može iznositi najviše 1.000 eura po kažunu. Odobravaju se i fizičkim i pravnim osobama koje iskažu interes za dodjelom potpore, a rok za predaju zahtjeva je 7. lipnja 2024. godine.

Detaljnije informacije o rokovima i propozicijama, kao i cjeloviti Javni poziv te propisani obrazac objavljeni su na web stranicama Grada Vodnjan – Dignano.

Važno je da se popravak ili obnova kažuna provede u skladu s pravilima struke, poštujući tradicijske elemente suhe gradnje. A kako to izgleda i u stvarnosti, sudionici akcije "Moj kažun – La mia casita" moći će naučiti iz prve ruke na osnovnom tečaju suhograditeljstva "Majstor od kažuni" u Parku kažuna u Vodnjanu u subotu 25. svibnja 2024. godine, od 9:00 do 11:00 sati (umjesto ranije najavljenog termina od 10:00 do 12:00).

Ulazimo u posljednji vikend akcije i ovo je prilika da se pridružite tradicionalnoj radionici zidanja u kamenu, zaštitnom znaku akcije "Moj kažun - La mia casita".

Tečaj je besplatan, ali je sudjelovanje potrebno najaviti organizatorima na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pozivom na broj telefona 052/535-953.

Posljednjeg vikenda akcije, u subotu 25. i u nedjelju 26. svibnja 2024., zadnja je prilika i za atraktivnu, zabavnu i edukativnu vožnju vlakićem stazama kažuna i suhozida. U sklopu programa "U moje vrime… - Ai miei tempi…" vlakić će voziti od Parka kažuna do poznate crkve Svete Foške, kroz jedinstveni i neponovljivi krajolik Vodnjanštine, određen maslinicima, kažunima, crkvicama, lokvama...

Polasci su u 10:00 i u 16:00 sati. Cijena vožnje je 5 eura, a besplatna za djecu do 12 godina. Sve rezervacije primaju se na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj telefona 098 902 90 17.