Deseci zrakoplova s više od milijun mamaca za lisice u kojima je cjepivo ovih dana lete iznad Hrvatske. U tijeku je, naime, cijepljenje lisica protiv bjesnoće, a obavlja se – iz zraka. Kolačići s cjepivom bacaju se po cijeloj zemlji s iznimkom jadranskih otoka ovisno o vremenskim uvjetima.

Jedan kolačić s cjepivom izbaci se svakih 90 metara, a u jedan zrakoplov stane ih i do 10 tisuća. Na tlo cijele zemlje past će ih milijun.

Ministarstvo poljoprivre izvijestilo je da počinje proljetna kampanja oralne vakcinacije lisica, radi suzbijanja bjesnoće.

Cilj je polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće spriječiti mogući unos te bolesti iz zemalja nepoznatog zdravstvenog statusa kao i održati status Hrvatske kao zemlje slobodne od te bolesti.

Proljetna kampanja započinje s dvije lokacije - aerodrom Brač i aerodrom Osijek, a zatim se premješta na aerodrom Rijeka i aerodrom Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH.

Predviđeno vrijeme završetka je najkasnije do 20. lipnja, ovisno o vremenskim prilikama.

Upozorenje Ministarstva u vezi kućnih ljubimaca
Iz Ministarstva su pozvali građane da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom.

Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati ni micati. U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože sa mamcem.

Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi ni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.

Što nakon ugriza ili ogrebotine psa, mačke i lisice?

U slučaju ugriza ili ogrebotine od psa, mačke, lisice ili neke druge divlje životinje postoji rizik za infekciju s virusom bjesnoće. U takvim slučajevima nužno je odmah temeljito oprati ranu s puno sapuna i tekuće vode te se što prije javiti liječniku ili najbližoj antirabičnoj jedinici kako bi se pravovremeno poduzele sve potrebne mjere.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, zadnji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine te je zahvaljujući provedbi oralne vakcinacije lisica od 2011. godine, Europska komisija dodijelila status zemlje slobodne od bjesnoće.

Oralna vakcinacija lisica na području RH provodit će se do 2027. godine. (Hina/iPress)