Utvrđuju se razmjeri ekološkog zagađenja mora u medulinskom arhipelagu, odnosno plutajuće tvari koja mirisom i svojstvom podsjeća na naftni derivat, onečišćenje je došlo s mora i istraga je u tijeku, a nadležne službe su na terenu, rekli su u nedjelju u Lučkoj kapetaniji Pula.

Pulska Lučka kapetanija dojavu o onečišćenju mora u kampu Stupice u Premanturi dobila je jutros oko 10 sati te je odmah o tom događaju izvijestila Županijski operativni centar, dok su djelatnici Lučke kapetanije odmah izašli na teren, izjavila je novinarima pulska lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc.

Ono što se sa sigurnošću može zasad utvrditi jest da je onečišćenje došlo s mora, a istražne radnje su u tijeku, dodala je.

Postavljeno oko 800 metara zaštitnih brana

Potvrdila je da su mrlje u moru utvrđene u uvali kampa Stupice te u uvali Pod lokve na zaštićenom području javne ustanove Kamenjak, te je ukupno postavljeno oko 800 metara zaštitnih brana.

Voditelj Županijskog operativnog centra i županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac rekao je da stanje nije alarmantno.

Onečišćenje nije toliko veliko kao što se u prvi mah mislilo, a do ove ocijene došao se nakon što su dva zrakoplova tijekom jutra nadgledala područje, dodao je. 

"Stanje nije alarmantno i mi na temelju toga sada poduzimamo odgovarajuće mjere", naglasio je Kozlevac.

Izvijestio je kako su odmah po dojavi o onečišćenju mora angažirane vatrogasne snage s područja Pule, Rovinja i Labina, javne vatrogasne postrojbe iz tih gradova te DVD-ovi iz Peroja, Fažane, Vodnjana, Pule, Medulina, Ližnjana, Svetvinčenta i Marčane.

Na terenu je trenutno 80-tak vatrogasaca, te djelatnici komunalne službe Općine Medulin i Javne ustanove Kamenjak, dok su Lučke uprave Pula, Poreč, Rovinj i Rabac na raspolaganje stavile svoje brane.

Načelnik općine Medulin Ivan Kirac zahvalio je svim službama na terenu koji "pružaju nadljudske napore kako bi se spriječilo širenje onečišćenja", naglasio je. (Hina)