Vođe zemalja članica skupine G7 pristali su u četvrtak na dogovor o pružanju 50 milijardi dolara vrijednih zajmova Ukrajini korištenjem kamata prikupljenih od zamrznute ruske imovine nakon što je Moskva započela invaziju na svog susjeda 2022.

Politički dogovor bio je u središtu prvog dana godišnjeg samita skupine na jugu Italije, kojem je drugu godinu zaredom prisustvovao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Ukrajinski vođa je u četvrtak potpisao nov, dugoročan sigurnosni sporazum s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kao i s Japanom, također članom skupine G7.

Mnogi vođe država članica se suočavaju s poteškoćama u vlastitim zemljama, no žele mijenjati stvari na svjetskoj pozornici te odgovoriti na gospodarske ambicije Kine.

"Ima puno posla, no sigurna sam da ćemo u ova dva dana moći imati razgovore koji će dovesti do konkretnih i mjerljivih rezultata", rekla je svojim gostima talijanska premijerka Giorgia Meloni na početku njihovih razgovora u luksuznom odmaralištu u južnoj pokrajini Apuliji.

Plan skupine G7 za Ukrajinu temelji se na višegodišnjem zajmu koristeći dio 300 milijardi dolara zaplijenjenih ruskih sredstava.

Tehničke pojedinosti će biti finalizirane u narednim tjednima, rekao je diplomatski izvor iz skupine za Reuters. Izvor, koji je htio ostati anoniman, kazao je da će dodatna sredstva pristići do kraja ove godine.

Viši američki dužnosnik je rekao da su Sjedinjene Američke Države pristale same osigurati do 50 milijardi dolara, no da bi se taj iznos značajno mogao smanjiti jer su i druge zemlje najavile svoje sudjelovanje.

Svrha dogovora je bila da on može izdržati više godina neovisno o tome tko je na vlasti u svakoj od zemalja članica skupine G7.

Vođe su također izrazili svoju zabrinutost zbog situacije na izraelsko-libanonskoj granici te pozdravili američke napore da se u Pojasu Gaze osigura primirje, prema nacrtu izjave koja će biti objavljena nakon samita.

Također, pozvali su Izrael da se suzdrži od sveobuhvatne ofenzive na grad Rafah na jugu Gaze "u skladu s njihovim obvezama prema međunarodnom pravu".

Zapadne zemlje su također jednoglasne kada je riječ o njihovoj zabrinutosti zbog prekomjernog kineskog industrijskog kapaciteta, za koji tvrde da remeti globalna tržišta, a suglasne su i po pitanju pomaganja afričkim državama da razviju vlastita gospodarstva, rekli su diplomati. 

Rusija najavljuje protumjere za uzimanje prihoda od ruske imovine

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je u četvrtak da su pokušaji Zapada da uzme prihod od zamrznute ruske imovine kriminalni i da bi doveli do odgovora Moskve koji bi bio vrlo bolan za Europsku uniju.

G7 i Europska unija razmišljaju kako iskoristiti dobit ostvarenu zamrznutom ruskom imovinom na Zapadu kako bi Ukrajini dali veliki zajam kako bi se osiguralo financiranje Kijeva za 2025.

Zaharova je u četvrtak također prijetnjom odgovorila na inicijativu dijela članica Unije da se ruskim diplomatima ograniči kretanje.

Glasnogvorica ruskog ministarstva je rekla novinarima da je Zapad zaražen rusofobijom i da će Moskva poduzeti protumjere ako takva ograničenja budu uvedena.

Rusija će odgovoriti na sva ograničenja kretanja koja europske zemlje njezinim diplomatima, najavila je Zaharova.

U pismu visokom predstavniku EU-a za vanjsku politiku Josepu Borrellu, osam ministara vanjskih poslova Europske unije pozvalo je EU da zabrani ruskim diplomatima slobodno kretanje po Uniji i ograniči ih na zemlje u kojima su akreditirani. (Hina)