Olimpijska je godina, Poreč u lipnju ponovno postaje središte svjetskog juda, a sve zaokružuje i stemsport. Radionice, znanstveni šouovi i izložbe eksponata projekta „O znanosti kroz sport – stemsport“ dopunjuju olimpijski trening kamp, radionice za klubove, završnu konferenciju i znanstvenu konferenciju, kids & family kamp i inkluzivni judo.

Od 10.-26.lipnja najbolji judaši i judašice opet su u „zelenoj laguni“. U Poreču se nalazi aktualna europska prvakinja Barbara MATIĆ, najuspješniji judaš ikada, Francuz Teddy RINER, kao i dio japanske olimpijske reprezentacije koja će se boriti ovog ljeta u Parizu. Očekujemo da će upravo europska prvakinja izvesti znanstveni šou „Jumbo tensegrity“ penjući se na čeličnu platformu težine 220 kg koja se nalazi u ravnoteži zahvaljujući samo jednoj žici.

Za mnoge seniorske sportaše na EJU OTC-u to će činiti dio završne pripreme prije Olimpijskih igara, dok su za kadete ovo pripreme za njihovo Europsko prvenstvo krajem ovog mjeseca.

Kao i uvijek, raspored Judo festivala prepun je mogućnosti; HJS radionice za saveze, znanstvena i stručna konferencija, STEMSport, dječji i obiteljski kamp kao i judo kamp za osobe koje prakticiraju prilagođeni judo.

Predsjednica Hrvatskog judo saveza dr. Sanda ČORAK sa zadovoljstvom želi dobrodošlicu judo zajednici u Poreč na još jedno prekrasno ljeto:

- Od početka organiziranja Judo Festivala glavna je namjera bila pokazati da je “judo zaista više od sporta” te ilustrirati višestruku dobrobit bavljenja judom. Rekla bih da smo u tome uspjeli organizacijom raznih aktivnosti za djecu, za obitelji, za one koji se bave prilagođenim judom.

No, kako se približavaju Olimpijske igre u Parizu, naglasak je na OTC-u, jer je mnogim elitnim judašima OTC važan za pripreme, ali i za opuštanje uz obalu Plave Lagune u Poreču. Još jedna važna aktivnost je znanstvena konferencija na kraju Festivala koja će okupiti brojne renomirane istraživače i glavne govornike s mnogih sveučilišta, pomažući smanjiti jaz između akademskog istraživanja i judo prakse. Sve to zaokružuju radionice i znanstvene predstave projekta „O znanosti kroz sport – stemsport“ na kojima se djeca na inovativan i zabavan način kroz sport upoznaju sa znanstvenim pojmovima i vještinama.

Uz to, festivalu je dodan novi element, događaj izlaganja projekata i umrežavanja. Europska judo unija s uzbuđenjem najavljuje “Judo – Više od sporta: izlaganje projekata i umrežavanje” Ovaj jedinstveni događaj nudi neusporedivu priliku judo klubovima, voditeljima projekata i entuzijastima da predstave svoje inovativne projekte vezane uz judo i podijele svoju strast prema sportu.

Poreč će još jednom ugostiti olimpijske, svjetske i europske prvakinje i prvake i to nešto manje od dva mjeseca prije održavanja najbitnijeg događanja u godini, Olimpijskih igara u Parizu. Za sve sudionike moguće je i sudjelovanje na STEMsport radionicama.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Hrvatskog judo saveza. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. (ST)