HDZ je osvojio šest mandata, SDP četiri, a Domovinski pokret i Možemo! po jedan mandat na izborima za Europski parlament, pokazuju prvi neslužbeni rezultati koje je u nedjelju u 23 sata objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

HDZ je dobio 34,6 posto glasova, lista SDP-a i partnera osvojila je 25,96 posto glasova, a na trećem mjestu je DP sa   8,82 posto glasova

Na četvrtom je mjestu Možemo! s 5,92 posto glasova.

Podaci su dobiveni temeljem obrade 99,82 posto biračkih mjesta. Na obrađenim mjestima glasalo je 751.326 birača.

Odaziv je bio svega 21,32 posto, što je za 8,53 posto manje nego na izborima 2019.

Izlazne ankete

Prema najnovijim izlaznim anketama najviše glasova na izborima za Europski parlament dobio je HDZ 33,09 posto, što bi mu donijelo šest mandata, a slijede SDP i partneri s 27,29 posto ili četiri mandata.

Prema anketi provedenoj među biračima po izlasku s biračkog mjesta, po jedan mandat osvajaju Domovinski pokret (8,77 posto) te Možemo! (6,26 posto).

Prva izborna anketa, objavljena u 19 sati, najviše glasova na izborima za Europski parlament dobio je HDZ (33,74 posto) što bi mu donijelo šest mandata, a slijede SDP i partneri s 27,81 posto ili četiri mandata, dok po jedan mandat osvajaju Domovinski pokret (8,67 posto) te Možemo! (5,84 posto).

Malo ispod izbornog praga od pet posto su Fair play lista predvođena IDS-om kojima je, prema izlaznim anketama, podršku dalo 4,70 posto birača i lista Nine Skočak s podrškom od 4,57 posto građana dok za koalicijsku listu na čelu s Mostom, kojoj su predizborne ankete predviđale jedan mandat, ove izlazne ankete pokazuju podršku od 3,57 posto. 

Od nedjelje u 7 sati, kad su biračka mjesta otvorena, do 16,30 sati na birališta je izašlo samo 487.000 ili 15,05 posto birača.

To je osjetno slabiji odaziv u odnosu na europske izbore iz 2019., kada ih je do istog vremena glasovalo 21,31 posto, ali i na izbore iz 2014., kada ih je glasovalo 16,45 posto.

Pučani ostaju najbrojniji u Europskom parlamentu - izlazne ankete iz šest članica

Europska pučka stranka (EPP), grupacija stranaka desnog centra, ostaje i nakon izbora u nedjelju najbrojnija u Europskom parlamentu, pokazuju izlazne ankete iz šest zemalja članica.

Europski parlament je objavio procjenu sastava budućeg saziva na temelju izlaznih anketa iz Njemačke, Hrvatske, Austrije, Cipra, Grčke i Malte.

EPP će iz Hrvatske dobiti dva mandata više nego prethodnom sazivu, jer HDZ osvaja šest zastupničkih mjesta, a Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) četiri, koliko izlazne ankete daju SDP-u.

Po jedan mandat u Hrvatskoj dobili bi Domovinski pokret, koji zasad ne pripada nijednoj političkoj grupaciji, a koji bi se mogao pridružiti Europskim konzervativcima i reformistima te Možemo koji će biti dio Zelenih.

Prema izlaznim anketama u Njemačkoj, konzervativni CDU/CSU osvajaju najviše glasova 29,5 posto i 29 mandata, a Obiteljska stranka, također dio EPP-a jedan mandat, pa će EPP iz Njemačke imati 30 zastupnika, jedan više nego u prethodnom sazivu. Veliki rast ostvarila je krajne desna stranka Altenerativa za Njemačku (AfD) koja osvaja 17 mandata, šest više nego na izborima 2019.

U Nizozemskoj je desničarska Stranka slobode Geerta Wildersa osvojila sedam zastupničkih mjesta, jedno manje od koalicije socijaldemokrata i zelenih. Kršćanski demokrati, koji pripadaju EPP-u ostali su na šest mandata, pokazuju izlazne ankete. (Hina)