Smrt omiljene medvjedica ubijene u blizini nacionalnog parka u središnjoj Italiji, iza koje je ostalo dvoje mladunčadi prepušteni samo sebi, izazvalo je u petak zgražanje i osudu političara i udruga za zaštitu životinja.

Medvjedica, omiljena među lokalnim stanovništvom, fatalno je ustrijeljena u četvrtak navečer kod gradića San Benedetto dei Marsi, objavio je Nacionalni park Abruzzo, Lazio i Molise na svojoj Facebook stranici, objavivši fotografiju koja se proširila društvenim medijima.

Policija je, kako navode, identificirala počinitelja. Nije jasno zašto je medvjedica ubijena s obzirom da je lov na medvjede u Italiji protuzakonit.

Medvjedica, nazvana Amarena (tamna trešnja) zbog voća koje je voljela jesti, prije nekoliko je dana uočena s mladuncima nedaleko od gradića.

Spomenuti nacionalni park je stanište 50-ak mrkih medvjeda.

Cijela graja i pomutnja oko ubijene medvjedice nastavak je rasprava oko incidenta u travnju, kada je medvjed u sjevernoj Italiji usmrtio 26-godišnjeg trkača.

Taj je događaj izazvao pravnu bitku između lokalnih vlasti, jedni ga žele ustrijeliti, a drugi označiti kao opasnog, dok ga udruge za zaštitu životinja žele spasiti.

Ravnatelj nacionalnog parka Luciano Sammarone relao je za list La Repubblica da je medvjedica prešla privatnu ogradu, ali da nikada nije napala ljude.

Ministar zaštite okoliša Gilberto Pichetto Fratin je izrazio žaljenje zbog ubojstva medvjedice, rekavši da mu je teško povjerovati da je ubijena u samoobrani, ali da će pričekati rezultate istrage.

Čuvari nacionalnog parka traže mladunačad jer postoji zabrinutost za njihov opstanak, rekao je Angelo Bonelli, čelnik Zelene stranke. (Hina)