Stara atletska dama SRC Veruda zasjala je u punom sjaju, 250 natjecatelja i preko 340 starteva na Otvorenom prvenstvu Istre u atletici 2023. koje je jučer održano na atletskom stadionu SRC Veruda u Puli.

Prvo službeno atletsko natjecanje na novoj stazi, najboljoj stazi u Hrvatskoj, i napokon mogućnost da se u dobroj konkurenciji isprobaju mogućnosti nove podloge te forma na prvom natjecanju na otvorenom nakon duge zime.

Tradicionalno Županijsko prvenstvo Istre u svojem Otvorenom izdanju otvara mogućnosti nastupa i klubova i izvan Istre te s vremenom prerasta u ozbiljno i popularno natjecanje, a kao dio Kvarnerske lige idealno natjecanje za stjecanje iskustva i dizanje forme za predstojeća državna prvenstva.

Ovaj put kao gosti nastupili su i natjecatelji iz AK Koper i AK Poljane Maribor, koji su trenutno na pripremama u Puli.

U službenom protokolu natjecatelje i sve sudionike pozdravio je predsjednik Atletskog saveza Istre, te zahvalio svim sudionicima projekta obnove staze, posebno Gradu Puli koji je u cijelosti finacirao ovaj projekt. Slijedeći izazov biti će nabava atletske opreme i opremanje stadiona da bi se mogla organizirati državna prvenstva te Europska ili svjetska natjecanja.

U ime Grada Pule i gradonačelnika Filipa Zoričića, obratila se dogradonačlnica Grada Pule Ivona Močenić, zahvalila je na pozivu i dobrodošlici, napomenula je da je Grad Pula uložio 567.000 eura obnovu atletske infrastrukture te zaželila je puno uspjeha svim natjecateljima i atletičarima na pripremama.

Osnivač Istarske atletike Radovan Kirin prisjetio nas je izgradnje stadiona 1984. i prvog većeg natjecanja Igre Alpe - Adria 1986.

Čast da otvore natjecanje i prvi protrče stazom imalo je 60 članova atletskih školica i atletskih vrtića AK Istra i AK Medulin, najmlađi atletičari i atletičarke u utrci na 60m prošli su ciljem i presjekli svečanu ciljnu vrpcu koju su im postavile pulske mažoretkinje, te su uz taktove pjesme "We are the champions" grupe Queen, svi sudionici ove revijalne utrke dobili svoju prvu medalju za nastup, nakon zajedničke fotografije s trenerima i mažoretkinjama, buduće atletske zvijezde pulske atletike navijale su za starije klubske kolege.

Nausjpješniji klub bio je AK Kvarner, a od istarskih AK Istra i AK Medulin.

Uvijek atraktivne štafetne utrke, i veliki broj natjecatelja u tim disciplinama znače zajednišvo i timski rad u klubovima, tribine su proključale u dramatičnoj završnici u štafeti 4 x 300m kadeti gdje je AK Medulin vrhunskim finišem u posljednjih sto metara trijumfirao ispred štafete AK Koper kao i u kategoriji mlađih kadetkinja na 4 x 200m gdje je nastupilo čak 12 štafeta. (iPress)