Ponukani upitima više stotina zabrinutih građana Pule, slobodni smo kao GLAS savjesnih građana uputiti zahtjev za hitno proglašenje područja pulskog Lungomarea Park šumom.

Površina šume Lungomare Generalnim urbanističkim planom grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 5a/08, 12/12, 05/14, 08/14 - pročišćeni tekst, 10/14, 13/14 i 19/14 - pročišćeni tekst) kategorizirana je kao ZELENA CJELINA OD POSEBNOG LOKALNOG GRADSKOG ZNAČAJA.

Nadalje, prema stručnom mišljenju predstavnika Društva arhitekata Istre, današnja tendencija u planiranju prostora Lungomare direktno se kosi s izvornim načelima koji su doprinijeli stvaranju tog rekreativnog krajolika. Urbanističkim planom uređenja Lungomare iz 2012. godine, te izmjenama i dopunama iz 2015. godine predviđeno je smanjenje šumskog i zelenog fonda uvođenjem nove izgradnje namijenjene turističkoj industriji.

Lungomare je jedini neizgrađeni obalni pojas u neposrednoj blizini grada Pule, a koji kao javna gradska površina već generacijama nudi svim građanima prirodne i uređene plaže, čisto more, šetalište te sportsko i rekreacijske površine uz obalu i u šumi. Sveukupna planirana izgradnja nepovratno bi izmijenila prirodnu obalu i drastično smanjila šumski zeleni pojas čime bi prouzročila devastaciju ovog vrijednog prostora.

Valja napomenuti da je današnji Lungomare kakav je zahvaljujući participaciji građana i školaraca koji su svojim rukama sadili i
pošumljavali ovaj prostor, čime su se stanovnici Pule identificirali s tim prostorom. Stoga je građanima Pule ovaj jedini preostali dragulj urbane memorije od izuzetne važnosti i slobodni smo reći da ćemo se za sprječavanje devastacije istog boriti svim srcima.

Ponajviše zbog toga što se na tom području planira izgraditi hotelski kompleks veličine 20.000 četvornih metara, čija je voluminoznost neprimjerena i neodrživa za ovu lokaciju zbog povećanja prometnica i drastično smanjenje šumskih površina, kao i remećenja vizura i harmoniziranog ritma šetača, kupača i rekreativaca koji su u koheziji s ovim prostorom.

Osim toga, za takav hotelski kompleks potrebno je izgraditi i pročistač predviđenih gabarita, čiji bi utjecaj na prostor i ekologiju bio i više nego ogroman.

Stoga još jednom zahtijevamo ŽURNO proglašenje ovog jedinstvenog pulskog prirodnog DRAGULJA PARK ŠUMOM kako bi se spriječila njegova daljnja devastacija a sve u svrhu očuvanja i proširenja šumskog predjela te obnovu biljnog fonda i očuvanja obalnog pojasa. (Žućo/Foto: Screenshoot Google Maps)