U organizaciji Hrvatske glazbene unije Pula, uz financijsku potporu Grada Pule uspješno se održava već niz godina za redom program pod nazivom „Gitarijada Pula“. Ova, 2024. godina, biti će trinaesta godina po redu održavanja programa, ako izuzmemo 2020. godinu, u kojoj se nije održao program zbog izvanredne situacije sa Covidom 19.

Gitarijada ima za cilj usmjeravati, te promovirati nezavisnu glazbenu demo scenu, te po definiciji smatra se jednim od najduže živućih festivala uopće. Najstarija saznanja o pulskoj gitarijadi postoje iz 1981., a mi smo 2011. godine ponovno vratili gitarijadu u Istru, na Trg Portarata, u Pulu. Cilj je promocija mladih bendova, upoznavanje medija sa alternativnom subkulturnom scenom, te povezivanje istih sa sličnim festivalima diljem Hrvatske, i šire. U navedenim glazbenim krugovima možemo naići na mnogo raznovrsnih demo bendova, ponajviše rock i alternativnog usmjerenja, koji gaje svoju kreativnost družeći se kroz autorski rad, u očekivanju prilike za javno nastupanje, time i težnji ka proširenju svoje postojeće publike.

Nastojimo bez obzira na sve poteškoće, održavati redovno ovaj festival, te omogućiti što kvalitetniju organizaciju, kvalificiran žiri, te svu tehničku podršku, uz programsku raznovrsnost.

Program se sastoji od predstavljanja demo bendova, isključivo autorskog usmjerenja raznolikih glazbenih žanrova.

Prijave su otvorene od petka 26. travnja do petka 10. svibnja 2024..
Prijaviti se mogu bandovi alternativnog glazbenog izričaja (rock, blues, punk, metal, hip-hop, rap, indie, reagge, electro, funk i dr..), osim narodnog i zabavnog.

Završna večer "Gitarijade Pula 2024." održat će se u subotu 18.05. na Trgu Portarata, u Puli.

UVJETI ZA PRIJAVU:

Bandovi moraju dostaviti jednu ili dvije snimke (studijske ili live, audio ili video formata), s priloženim tekstovima tih istih snimki, fotografiju banda, te kratku biografiju, i kontakt banda.
 Traženi material za prijavu možete poslati na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., poštom na adresu HGU PU, Zadarska 4/II, Pula sa naznakom “ZA GITARIJADU”, ili osobno donijeti na istu adresu ponedjeljkom i petkom od 09-12h, utorkom i četvrtkom od 10-14h, te srijedom od 9-14h.

Bendovi koji budu odabrani, nastupiti će na finalnoj večeri "Gitarijada Pula 2024.", te će finalisti biti objavljeni u ponedjeljak 13.05.2024. godine.

Oni koji imaju samostalna izdanja nosača zvuka, ili online izdanja, te izdanja nezavisnih diskografskih, malih etiketa imaju pravo na prijavu.

Svi koji se prijavljuju do dana finalnog nastupa ne bi trebali imati službeno izdan nosač zvuka u izdanju neke renomirane nacionalne diskografske etikete (Dallas, Aquarius, Menart, Croatia i dr.) na teritoriju Hrvatske.

Od prošle godine gitarijada nije više klasičnog natjecateljskog karaktera, što je bila praksa svih ovih prethodnih godina, gdje smo u finalnoj večeri imali samo jedan pobjednički band. U nastajanju davanja ne samo prostora demo bandovima, već i određene poruke, odlučili smo podržati sve bandove koji su ušli u finalnu večer gitarijade nekom od nagrada za koje su se po stručnom mišljenju, i ocjeni žirija u tom trenutku svojim kvalitetama istaknuli. Time ih nastojimo motivirati na kreativni rad tijekom cijele godine, i ukazati na današnju kratkotrajnost i prolaznost koja da bi opstala traži posvetu i neprekidnu obnovu.

Nagrada je uspjeh jednog prolaznog trenutka, a svatko je u nekom trenutku u nečemu izvrstan i uspješan, međutim već u nekom drugom ćasu mijenja se stvarnost, zato je potreban dugoročan focus i rad kako bi taj trenutak izvrsnosti postao konstanta u kvaliteti kreativnog procesa nekog glazbenog izričaja.

Žiri uvijek čine renomirani glazbenici srodnih žanrova Istre i Primorja, čiju anonimnost zadržavamo do same finalne večeri. (iPress)