Opera "Istarska svadba" ("Nozze istriane") Antonia Smareglie bit će u subotu premijerno izvedena u Istarskom narodnom kazalištu, uz svečanost otvaranja novouređene velike dvorane koja je zadnji put rekonstruirana prije 35 godina.

Istarska svadba jedno je od Smareglinih najpoznatijih djela čija je radnja smještena u Vodnjanu a prati ljubavne i obiteljske intrige u vrijeme skladanja opere oko 1890. godine. Priča donosi pitoreksne i folklorne detalje, što je privuklo skladatelja da pristupi stvaranju opere u kojoj je majstorski prikazao duh Istre i lokalnog života. 

"Uz svečanost otvaranja novouređene velike dvorane koja je zadnji put rekonstruirana i obnovljena 1989. godine, ovu obljetničku godinu započet ćemo uz operu "Istarska svadba" Antonija Smareglie čija se 170. godišnjica rođenja i 95. godišnjica smrti obilježavaju ove godine", rekla je ravnateljica Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula Gordana Jeromela Kaić.

Opera će biti izvedena u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka i Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, u povodu 130 godina od nastanka i praizvedbe u Trstu.

U Puli je izvedena 1908. godine u tom istom kazalištu čiji je kamen temeljac postavljen 1879. godine.

Umjetnički ravnatelj pulskog kazališta Matija Ferlin kazao je da je riječ o iznimnom događaju, velikoj i važnoj operi, izvrsnoj suradnji dvaju kazališta te da se sve posložilo da premijera bude uz samo otvorenje obnovljenoga zdanja kazališta.

Marin Blažević, redatelj predstave i intendant HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka istaknuo je da dva kazališta surađuju već osam godina te da niti jedna suradnja među kazališnim kućama nije tako snažna i intenzivna kao ona između pulskog i riječkog. Prisjetio se i "Orašara" iz 2018./2019. godine, također velike i značajne suradnje dviju pulskih kazališnih kuća.

Ravnateljica INK Gordana Jeromela Kaić podsjetila je da je obnovljeno kazalište otvoreno 5. svibnja, također za Dan grada, 1989. godine, a od tada su imali dvije manje obnove, koje nisu niti približno mjerljive s tek završenom, koja je stajala nešto manje od milijun eura.

Radovi su se odvijali u dvije faze, prva je počela 20. kolovoza, a druga 20. veljače. Grad Pula je dao 90 posto sredstava, a ostatak je iz Ministarstva kulture i medija, i sve su to proračunska sredstva. (Hina)