Istra je bila središte zborskog pjevanja zahvaljujući FAKS Sings, međunarodnom festivalu zborova koji je okupio ljubitelje glazbe u Vrsaru, Poreču, Rovinju i Pazinu.

Organiziran od strane udruge ARS CULTURA, ovaj festival je bio pozornica na kojoj su se zborovi iz različitih dijelova svijeta susreli i podijelili svoju strast prema glazbi. Od srca se zahvaljujemo organizatoru na pozivu i uspješnoj organizaciji Festivala FAKS Sings.
S posebnim entuzijazmom, zborovi starijeg i mlađeg uzrasta Umjetničke škole Poreč prihvatili su poziv da se pridruže ovom glazbenom spektaklu. Zbor starijeg uzrasta Umjetničke škole Poreč izveo je u Zajednici Talijana u Poreču raznolik repertoar uključujući djela:

A. D. Perry/J.Perry: Chantez Alleluia!
B. Dvorak, pjesme iz Šest Moravskih dvopjeva:
Dyby byla nabrošena kosa
Da je meni nabrušena kosa
I. M. Ronjgov: Dječja poskočnica
I. M. Ronjgov: Katarina zlata kći
D. Jakac/arr. M. Ritoša/M. Gulić: Terra magica

Iza ovih impresivnih izvedbi stajala je izvrsna instrumentalna pratnja: učiteljica Karla Šain na klaviru, te učenice Chiara Petretti i Ava Asia Kanceljak na flauti i učenik Denis Brković na violončelu.

Zbor mlađeg uzrasta Umjetničke škole Poreč također je ostavio neizbrisiv dojam svojim izvedbama pjesama hrvatskih skladatelja:

N. Milotti: Šparuge na misecu
B. Bjelinski: Pjesma cipela
I. L. Kalinski: Dimnjačar
M. Blažević/Z. Knežević: Dohvati mi, tata, mjesec

Posebne pohvale treba uputiti mladoj dirigentici Antonelli Šimonović za njezin iznimni trud i predan rad. Njezina stručnost i ljubav prema glazbi jasno su vidljivi u svakom tonu, a njezina sposobnost podizanja čistoće tonova daje dodatnu dubinu izvedbama.

Svaki ton, svaka nota, bila je ispraćena izvrsnim klavirskim pratiocem, učiteljicom Karlom Šain.

Na kraju, neizmjerna zahvalnost ide organizatorima na prilici za sudjelovanje na Koncertu prijateljstva. Ova večer bila je ne samo prilika za mlade izvođače da pokažu svoj talent, već i podsjetnik na važnost umjetnosti i kulture u našim životima. Čestitke svim učenicima, njihovim voditeljicama Marijani Gulić i Antonelli Šimonović na izvanrednom nastupu i predstavljanju na koncertu prijateljstva zajedno sa zborom PTE iz Mađarske. Vaš trud i talenat su zaslužili ovacije i ponovno potvrdili važnost glazbe u našoj zajednici. Bravo i čestitke uz želje da samo nastavite tako naprijed!