U Premanturi,  rodnom mjestu  znamenitog pedagoga Tone Peruška, danas je prigodnim programom obilježena je 119. godišnjica  njegovog rođenja.  Program je otvoren pozdravnim govorom ravnatelja Osnovne škole Tone Peruško Pula, Kristijana Cinkopana, ravnatelja Osnovne škole  Dr. Mate Demarina, Jakova Batinovića, predstavnice Grada Pule Lene Radunić dok su  djeci izrazili dobrodošlicu u Općinu Medulin, odnosno u Javnu ustanovu Kamenjak načelnik Općine Medulin Ivan Kirac te ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Slobodan Belević.

Uslijedio je raznolik i bogat program koji su pripremila odgojitelji i djeca Dječjeg vrtića Medulin, podružnica Premantura i Pomer, učitelji i učenici osnovnih  škola  dr. Mate Demarin, Tone Peruško iz Pule te Vladimira Nazora iz Krnice.

Tijekom programa  uručene su nagrade  autoricama  najboljih  fotografija Premanture i Kamenjaka:   Nejli Havić za prvo mjesto, Petri Cukon za drugo mjesto i Dariji Vesić za treće mjesto.

Ove godine je po prvi puta organiziran  foto natječaj za učenike osnovnih škola koji su šećući Premanturom i Kamenjakom zabilježili  karakteristične motive, od  Prematurske crkve, Turnja,  Volte, Krušne peći, Maketa  dinosaura, prirodnih ljepota Kamenjaka i dr.

Program je nastavljen kratkim predavanjem edukatora JU Kamenjak, koji su djecu proveli kroz stalni postav Kuće prirode i pokazali im bogatstva bioraznolikosti zaštićenog krajobraza Kamenjak.

Na edukativnom kvizu, učenici osmih razreda pokazali su izuzetno znanje o sva tri velikana  naše povijesti, odnosno o Toni Perušku, Miji Mirkoviću i dr. Mati Demarinu.

U sklopu programa učenici su u pratnji svojih nastavnika i djelatnika Općine Medulin posjetila Centar brodogradnje „Goran Mikovilović“ i rodnu kuću Tone Peruška, nakon čega su položili vijenac na Peruškov grob, te odali počast velikanu.

U nastavku je odigrana nogometna utakmica sedmih razreda između učenika OŠ Tone Peruško, OŠ dr. Mate Demarin i OŠ Vladimira Nazora, te je na taj način  zaključen sadržajan dan u Premanturi. (iPress)