Meghan Markle je otkrila da je pomišljala na samoubojstvo zbog agresivnog načina na koji su britanski mediji pisali o njoj i da kraljevska obitelj nije dopustila da joj se pomogne, u razgovoru sa slavnom američkom televizijskom voditeljicom Oparah Winfrey, njihovu prvom velikom televizijskom intervjuu otkad su prije godinu dana donijeli odluku da napuste Veliku Britaniju i svoje uloge u kraljevskoj obitelji.  

"Jednostavno nisam više htjela živjeti. Te su misli bile stalne, zastrašujuće, stvarne i veoma jasne", rekla je vojvotkinja od Sussexa u tom intervjuu objavljenom u nedjelju navečer na CBS-u.

"Obratila sam se kraljevskoj obitelji i rekla da moram negdje potražiti psihološku pomoć. Rekla sam da se nikad nisam tako osjećala (...), rečeno mi je da ne mogu, jer to ne bi bilo dobro za obitelj", dodala je.

Meghan Markle je u razgovoru rekla da nije rasplakala svoju jetrvu Kate, vojvotkinju od Cambridgea, netom prije svog vjenčanja s princem Harryjem, suprotno glasinama o tom izgredu o kojemu su se raspisali britanski tabloidi. 

"Dogodilo se upravo suprotno", rekla je vojvotkinja od Sussexa Oprah u dugom razgovoru koji se s nestrpljenjem očekivao. "Svi su u kraljevskoj obitelji znali da to nije istina", dodala je bivša američka glumica kojoj je 39 godina, rekavši da je taj izgred označio početak "prave kampanje blaćenja" i "prekretnicu" u njezinim odnosima s kraljevskom obitelji. Kate se poslije ispričala, rekla je.

Bivša glumica koja je meleskinja, rekla je da su se članovi kraljevske obitelji bili zabrinuli zbog boje kože njezina sina Archieja prije njegova rođenja. Nisu znali "koliko će mu koža biti crna", "što će to značiti i na što će sličiti", rekla je.

Usto je kazala da Buckinghamska palača uskratila zaštitu djetetu i da su članovi kraljevske obitelji ocijenili da Arhie ne treba dobiti plemićki naslov, premda je to bio običaj.

Harry je izrazio žaljenje što kraljevska obitelj nije javno osudila rasističke komentare u dijelu britanskih medija. 

Harry je rekao da mu otac, princ Charles nije pružio potporu u tim teškim trenutcima, iako je "proživio nešto slično i zna što je bol". "Morat ćemo se još truditi" kako bismo popravili naše odnose, "ali u isto vrijeme ću ga uvijek voljeti", rekao je.

Princ Harry i Meghan čekaju drugo dijete, djevojčicu, otkrili su u tom razgovoru, nakon rođenja sina Archieja u svibnju 2019.

"Imati dječaka i djevojčicu, možemo li željeti više?", rekao je s oduševljenjem princ Harry koji se s Meghan vjenčao 2018.

Vjenčali su se u tajnosti tri dana prije veličanstvene službene svečanosti koju su pratili milijuni gledatelja diljem svijeta, priznala je Meghan u razgovoru.

"Vjenčali smo se tri dana prije službenog vjenčanja", rekla je, ispričavši kako su razmijenili bračne zavjete pred nadbiskupom Canterburyja Justinom Welbyjem prije svečanog obreda 19. svibnja 2018. "Nitko za to nije znao. Pozvali smo nadbiskupa i rekli mu: 'Čujte, ova predstava je za svijet, ali mi želimo da to bude samo između nas", rekla je u razgovoru s Oprah Winfrey.

Britanski mediji: Intervju Harryja i Meghan odjeknuo je kao bomba

Rasizam, nebriga i otuđeni obiteljski odnosi – televizijski razgovor princa Harryja i njegove supruge Meghan s Oprah u Velikoj Britaniji odjeknuo je kao bomba i lansirao niz optužbi prema kraljevskoj obitelji, pišu u ponedjeljak britanski mediji.

„Štogod je kraljevska obitelj očekivala od ovog intervjua, bilo je gore“, piše u ponedjeljak The Times o prvom intervjuu para otkad su prije godinu dana odlučili napustiti Veliku Britaniju.

„Meghan je imala suicidalne misli. Bila je zabrinuta za svoje mentalno zdravlje. Plakala je na službenim zarukama. A kraljevska obitelj nije pomogla“, dodaju dnevne novine i pišu o „štetnim optužbama“.

„Otkriva se slika para koji je bio ranjiv, koji se osjetio zatočenim u svojoj ulozi i nezaštićen institucijom“, piše Times.

BBC na svom portalu naglašava riječi Meghan, čija je majka crnkinja, da je netko iz kraljevske obitelji bio zabrinut oko boje kože njihovog sina Archieja.

Britanski državni medij piše o „poražavajućem intervjuu“ koji je pokazao „ogromne pritiske“ unutar kraljevske obitelji i „sliku neosjetljivih pojedinaca izgubljenih u instituciji“, prenosi agencija France Presse.

Daily Telegraph piše kako se kraljevska obitelj „ne može sakriti iza kauča“ jer im za riječi Harryja i Meghan treba „neprobojni prsluk“ jer su dali dovoljno optužbi da se „potopi flotila“, a možda „i našteti britanskoj monarhiji“.

„Može se reći da je ovaj beskompromisni dvosatni razgovor najgori scenarij za instituciju koju par naziva Tvrtkom“, dodaju konzervativne dnevne novine, također se usredotočivši na zabrinutost oko boje kože Archieja.

Vojnim rječnikom poslužio se i televizijski kanal ITV koji govori o B-52 bombarderu kojim je par „preletio preko Buckinghamske palače i bacio svoj arsenal na nju“.

Daily Mirror naglasak stavlja na „neizmjernu tugu“ princa Charlesa, Harryjevog oca, a Daily Express je osudio „televizijsku raspravu s Oprah koji služi njihovim interesima“.

Meghan u razgovoru otkriva da je pomišljala na samoubojstvo zbog agresivnog načina na koji su britanski mediji pisali o njoj, a i da su članovi kraljevske obitelji ocijenili da Archie ne treba dobiti plemićki naslov.

Harry je izrazio žaljenje što kraljevska obitelj nije javno osudila rasističke komentare u dijelu britanskih medija. Rekao je i da mu otac, princ Charles, nije pružio potporu u tim teškim trenutcima, iako je "proživio nešto slično i zna što je bol".

"Morat ćemo se još truditi" kako bismo popravili naše odnose, "ali u isto vrijeme ću ga uvijek voljeti", rekao je.

Princ Harry i Meghan otkrili su i da čekaju drugo dijete, djevojčicu, nakon rođenja sina Archieja u svibnju 2019.

"Imati dječaka i djevojčicu, možemo li željeti više?", rekao je s oduševljenjem princ Harry koji se s Meghan vjenčao 2018.

Vjenčali su se u tajnosti tri dana prije veličanstvene službene svečanosti koju su pratili milijuni gledatelja diljem svijeta, priznala je Meghan u razgovoru.

Oprah: Kraljica i princ Filip nisu razgovarali o Archievoj boji kože

Oprah Winfrey otkrila je u ponedjeljak nakon intervjua s princem Harryjem i Meghan da razgovore o Archievoj boji kože nisu vodili kraljica Elizabeta II. i njezin suprug, princ Filip.

U intervjuu za CBS This Morning, Oprah Winfrey je rekla da je nastavila razgovor s princem Harryjem nakon što je intervjuirala njega i Meghan.

"Nije mi otkrio identitet, ali je htio biti siguran da znam, ako budem imala to priliku podijeliti, da u tim razgovorima nisu sudjelovali njegova baka ni djed", rekla je Oprah.

Meghan, čija je majka crnkinja, rekla je američkoj televizijskoj ikoni u bombastičnom intervjuu u nedjelju da je princ Harry suočen "sa zabrinutošću i nekoliko razgovora" o tome koliko tamnije kože bi moglo biti njihovo prvo dijete.

Meghan i Harry su dali Oparah Winfrey prvi veliki televizijski intervjuu otkad su prije godinu dana donijeli odluku da napuste Veliku Britaniju i svoje uloge u kraljevskoj obitelji.

(Hina)