Marijana Peršić, dramska pedagoginja Dramskog i plesnog studija Istarskog narodnog kazališta, dobitnica je nagrade za najbolji dramski i pedagoški rad 'Zvjezdana Ladika'. Nagrada je dodijeljena na 26. Susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ u Hvaru, a dobila ju je za forum-predstavu Pravi izbor?.

Stručni žiri u sastavu: redatelj Goran Golovko, dramaturginja Dina Vukelić i glumica Lukrecija Tudor, nakon devet odgledanih predstava dodijelili su tri nagrade. Već spomenutu Marijanu Peršić, zatim nagradu za najbolju predstavu u cjelini Dramskom studiju Dada KD Pinklec za predstavu “Posljednja pahulja”. Posebno priznanje za skupnu igru ansamblu Dramskog studija “Ivana Jelić” HNK u Šibeniku za predstavu “Slušajte nas”.

Hrvatski centar ASSITEJ osnovan je 1996. godine kao ravnopravni član ka­zališne organizacije ASSITEJ koja okuplja nacionalne centre iz cijeloga svijeta. Forum-predstava “Pravi izbor?” Dramskog i plesnog studija INK otvorila je 15. travnja u Hvarskom kazalištu 26. Susrete profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ. Domaćin i suorganizator Susreta, pored Hrvatskog centra ASSITEJ, ove je godine Dramski studio mladih Hvar.

Podsjetimo, interaktivna predstava “Pravi izbor?” govori o nasilju u adolescentnim vezama. Kroz priču upoznajemo likove koji se međusobno isprepliću u složenim međuljudskim odnosima. Dvoje ljudi upoznaju se i zaljubljuju, a njihov ispočetka skladan život pretvara se u neravnopravan odnos dvoje mladih bića. Izvođači su polaznici DiPSINK Noel Smailbašić, Maria Burić, Lara Abramović, Matea Kontošić, Tin Buić, Tea Stupar, Marina Bašić i Iris Peršić.

Tehniku forum-kazališta u radu s polaznicima DiPSINK pedagoginja Marijana Peršić koristi već dugi niz godina, a njen je dramski i pedagoški rad te doprinos razvoju scenskog izražavanja kod djece i mladih sada obilježen i drugom u nizu nagradom za dramske pedagoge koja ponosno nosi ime Zvjezdane Ladika. Godine 2010. dobiva nagradu za najbolji umjetničko-pedagoški rad za rad s polaznicima Dramskog studija na predstavi “Iznad duge”. (iPress)