Na prvom aktualnom prijepodnevu novog saziva Sabora nastavljena je oštra retorika oporbe i premijera, kada je SDP-ova zastupnica Ivana Marković premijera Andreja Plenkovića pitala kakvu Hrvatsku želi, u kontekstu novog koalicijskog partnera u Vladi Domovinskog pokreta.

SDP-ova Marković je Domovinski pokret nazvala 'opasnim pokretom' ustvrdivši da najavljuju talibanizacije.

Premijera Plenkovića pitala je kakvu Hrvatsku vidi – „za sve ili samo za članove HDZ-a, za one drugačije ili samo one ukalupljene, za slobodne žene ili samo za žene kojima bi vi odredili kako i s kime da žive...".

Upitala je i za premijerovo mišljenje o DP-ovom Stephenu Bartulici i njegovu dolasku u izborni stožer DP-a za EU izbore u crvenom Ferrariju.

Premijer Plenković je odgovorio SDP-ovoj zastupnici da mu postavlja „neka dječja pitanja“ i proziva HDZ dok istovremeno ona i njena stranka ne poštuju hrvatski Ustav već kršitelja Ustava.

„Vi ste jataci kršitelja Ustava i licemjeri. Ostali ste u oporbi 12 godina, to je vaš rezime“, kazao je premijer i naglasio da SDP, kada je riječ o politici jednakosti prema ženama, njegovoj Vladi nema što zamjeriti.

„Dolazite iz stranke koja nije imala hrabrost ratificirati Istanbulsku konvenciju. Bavite se vi svojom strankom i svojom većom plaćom kao zastupnice, koju ste zamijenili umjesto one niže kao načelnica“, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je Marković kao načelnica Supetra svojim sugrađanima podigla i porez na dohodak na maksimalan iznos kada je Vlada ukinula prirez.

Plenković o Bartulici i Ferrariju: Neuspjeli skeč

Dolazak Bartulice u izborni stožer DP-a Ferrarijem ocijenio je „neuspjelim skečom“.

„Očito nije navikao na pritisak na kakav smo mi drugi navikli. Išao je odgovoriti u stilu koji je, po meni, potpuno promašen“, dodao je Plenković

Na premijerove odgovore reagirali su SDP-ovi zastupnici s 'povredama Poslovnika'.

„Kum ministra Branka Bačića, Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda ustvrdio je da SDP besprijekorno poštuje Ustav. Nervozni ste, a tek je prvo pitanje oporbe“, rekla je SDP-ova Mirela Ahmetović.

Njen stranački kolega Željko Jovanović ustvrdio je da je Plenković nastavio „omalovažavati zastupnike i Sabor neodgovaranjem na pitanja“.

Marković je pak rekla da HDZ u Supetru više od 13 godina nije tamo dobila niti jedne izbore.

Ministar poljoprivrede (DP) Josip Dabro odgovarajući na pitanje SDSS-ove Dragane Jeckov o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljište rekao je kako su pojedine lokalne jedinice napravile programe, ali da u njima ima određenih grešaka i poteškoća koje treba ispraviti.

„Nastojat ću to ubrzati, dajte mi nekih šest mjeseci, vjerujem da će svi biti zadovoljni“, dodao je,.

Jeckov je. pak, rekla kako stočarima i poljoprivrednicima do ministrove odluke preostaje potražiti rodna polja u Irskoj, Njemačkoj i drugim zemljama.

Novi ministar turizma i sporta Tonči Glavina, odgovarajući na pitanja nezavisnog zastupnika u Klubu nacionalnih manjina Vladimira Bileka i HDZ-ovog Dalibora Milana, istaknuo je kako su rezultatima turističke sezone za prvih pet mjeseci itekako zadovoljni.

„Pokazuju da mi doista postajemo cjelogodišnja turistička destinacija. Do 1.lipnja imamo povećanje od 10 posto dolazaka i 12 posto noćenja, odnosno 4,2 milijuna dolazaka i preko 14 milijuna noćenja“, naveo je.

Ministar turizma: Apeliram na turistički sektor da pripaze u vidu kreiranja cijena

Apelirao je na turistički sektor i sve aktere u tom segmentu da pripaze u vidu kreiranja cijena svojih usluga, a posebno obzirom da uskoro počinje nogometno Europsko prvenstvo, a onda i Olimpijske igre, koji će se održavati u Njemačkoj i Francuskoj, zbog čega će se velik broj dolazaka turista generirati upravo u te dvije destinacije.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podsjetio je na ulaganja u prometnu infrastrukturu koja su, naveo je, proteklih godina iznosila više od pet milijardi eura.

„To je zaista nešto što je obilježilo mandate naših dviju Vlada i to će se nastaviti i u budućnosti. Završetak Istarskog ipsilona ide svojem kraju, kroz dva mjeseca ćemo otvoriti i drugu cijev tunela Učka“, rekao je dodavši kako nakon ulaganja u autoceste i ceste slijedi i ulaganje u željeznicu.

„Ja to nazivam desetljećem željeznice“, kazao je.

Plenković Jurčeviću: Četiri godine slušat ćemo vaše gluposti u Saboru

Nezavisni zastupnik Josip Jurčević prozvao je premijera Plenkovića u srijedu u Saboru da diktatorski i korupcijski upravlja strankom i državom i služi kolonizaciji države, globalizacijskim i velikosrbijanskim interesima, na što mu je Plenković odgovorio da će četiri godine morati slušati njegove gluposti u Saboru.

"Jeste li svjesni da se veleizdajnički upravlja Hrvatskom i da prije ili kasnije slijedi politička, moralna i pravna odgovornost”, pitao je Jurčević na aktualnom prijepodnevu, a Plenković je njegove riječi ocijenio nebulozama, lažima i glupostima.

"Vi ste jedan tipični izdanak ljudi na hrvatskom političkom prostoru, zaogrnuti nekakvim kvazi akademskim titulama za koje ne znam koja su vam ih povjerenstva odobravala”, kazao je Plenković .

"Kolege su vas očito greškom donijeli u Sabor i sad ste sretni i sada ćemo vaše gluposti slušati četiri godine”, dodao je i nazvao Jurčević "teškim lažljivcem” .

Ministar poljoprivrede Josip Dabro rekao je pak, odgovarajući na pitanje Marijane Puljak (Centar) o stjecanju sveučilište diplome, da je njegovu diplomu priznala Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Dabro: Moju diplomu priznala je Agencija za visoko obrazovanje

Neću vas pitati jeste li studirali tri ili pet godina već koja su vam bila tri najdraža profesora na fakultetu i tri najdraža kolegija, te u kojem ste kafiću u Travniku kao student najčešće boravili, upitala je Puljak ministra.

"Gdje će suza nego na oko”, odgovorio je Dabro poručivši kako je njegovu diplomu priznala Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

"To je jedina institucija koja provjerava validnost diploma”, rekao i poručio Puljak da osigura građanima Splita da mogu gledati hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

U raspravu oko diplome uključio se i Ivan Penava (DP), navodeći da je studirao i diplomirao na tom fakultetu i ne jednom sjedio u društvu ministra, "te profesorom Sertićem, Jukićem i ostalima".

U cijelom će se Splitu gledati utakmice, osim u zaštićenom kulturnom dobru - Dioklecijanovoj palači, jer po uputama konzervatora tamo ne mogu bit televizori na otvorenom prostoru, odgovorila je Puljak Dabri. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković spočitnuo joj je tada kako je prije rekla da nema veze sa Splitom a sada zna što će se događati u Splitu.

Gdje ste pročitali te konzervatorske smjernice, upitao je zastupnicu Andro Krstulović Opara (HDZ).

Puljak su zanimali i "planovi gospodarenja dabrovima" na što je Dabro kazao da su ti planovi u izradi.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić najavio je, odgovarajući na pitanja, da će Vlada dalje jačati osnovicu i koeficijente, a kao novitet priznavanje radnog staža svim studentima, jer će se studentski rad moći ubrojiti u godine mirovinskog staža .

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar najavio je pak jačanje industrije i poduzetništva kao prioritet. Otkrio je da je pripremljen plan industrijskog razvoja kojeg će Vlada usvojiti, dok je ministar financija Marko Primorac najavio povećanje poreznog praga za ulazak u sustav PDV-a. (Hina)