Svjetske novinske agencije prenijele su da je u Hrvatskoj prisegnula nova desnija vlada u kojoj je novi koalicijski partner antiimigracijski Domovinski pokret i da je oporba zabrinuta za smjer zemlje, no da analitičari ne očekuju velike promjene u politici vlade koju će u trećem mandatu voditi Andrej Plenković.

Hrvatski sabor potvrdio je u petak navečer novu vladu konzervativnog premijera Andreja Plenkovića, na vlasti od 2016., koji je vlast zadržao i nakon prošlih izbora udruživši se s Domovinskim pokretom, konzervativnom nacionalističkom desnom strankom, piše francuska novinska agencija AFP dodajući da se DP, treća snaga u Saboru, ističe po nacionalističkim, antiimigracijskim, antiLGBT stavovima te zagovara zabranu pobačaja.

Agencija dodaje da će od 18 ministarstava tri, među kojima i ono demografije, voditi kadrovi iz DP-a osnovanog 2020. godine, kojemu su se pridružili mnogi bivši radikalni članovi HDZ-a, nezadovoljni umjerenom i proeuropskom politikom premijera Plenkovića.

AFP navodi da je Plenković najavio da će Hrvatska 2028. biti na razini 80 do 82 posto razvijenosti u EU-u u nadi da će usporiti bijeg radnika od čega pati zemlja.

Agencija prenosi riječi oporbene zastupnice Sandre Benčić koja je izrazila zabrinutost da je glavni partner HDZ-a u novoj Vladi stranka koja je jasno iskazala stavove suprotne vrijednostima hrvatskog Ustava.

Prenoseći da je Sabor potvrdio vladu u kojoj dominira konzervativni proeuropski HDZ u koaliciji s ultradesnim Domovinskim pokretom, britanska agencija Reuters piše da je DP kao antiimigrantska stranka vodio kampanju na platformi obrane tradicionalnih obiteljskih vrijednosti i protiv dopuštanja manjinskoj srpskoj stranci da se pridruži bilo kojoj budućoj koaliciji, izazivajući strahove da će nova vlada biti desnija.

Reuters napominje da će prema koalicijskom sporazumu dviju stranaka, HDZ zadržati ministre unutarnjih poslova i kulture, što znači da se, prema analitičarima, politika u ključnim sektorima oko migrantske politike i prava manjina neće mijenjati.

“Očito je da će premijer Plenković pronaći način da nastavi voditi centrističku politiku usmjerenu na EU”, rekao je politički analitičar Davor Gjenero za Reuters. "Mislim da neće biti velike promjene javnih politika. Hrvatska ostaje stabilna kao država koja se zalaže za više Europe."

Reuters prenosi i da su manjinski zastupnici koji su bili ranije saveznici HDZ-a podržali vladu, s izuzetkom stranke srpske manjine SDSS za koju je DP inzistirao da bude isključena iz svake buduće vlade.

"To vrlo izgleda kao vlada kontinuiteta, kako u pogledu sastava tako i u pogledu prioriteta politike, iako je u nekim područjima moguć blagi pomak udesno", rekao je Andrius Tursa, savjetnik za srednju i istočnu Europu u savjetodavnoj tvrtki Teneo za Reuters.

"U vanjskoj politici, vlada predvođena HDZ-om zadržala bi snažan prozapadni, proukrajinski stav", rekao je Tursa, dodavši da će najveći izazov za novu vladu biti uhvatiti se u koštac s korupcijom koja negativno utječe na poslovno okruženje.

Njemačka novinska agencija DPA piše da je po prvi puta euroskeptični ultradesni Domovinski pokret (DP) vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave dio vlade te da će dobiti tri resora od kojih je jedan demografija koja bi trebala razviti strategije za borbu protiv pada stanovništva uzrokovanog iseljavanjem i niskom stopom nataliteta.

DPA navodi da je Domovinski pokret privukao pozornost antisrpskom retorikom i da je njegovo uporište u istočnoj Slavoniji koja je bila ozbiljno pogođena tijekom hrvatskog rata za neovisnost od bivše Jugoslavije 1991.

Austrijska novinska agencija APA piše da je u Hrvatskoj formirana valdajuća koalicija konzervativnog HDZ-a i ekstremno desnog Domovinskog pokreta i da će Plenković u svom trećem premijerskom mandatu ovisiti o snažnijem koalicijskom partneru nego ranije.

APA prenosi da je u burnoj raspravi nakon predstavljanja programa vlade u Saboru oporba bila zabrinuta da će u Hrvatskoj doći do pomaka udesno zbog nacionalističkih pozicija novog koalicijskog partnera.

Između ostalog, kritiziran je negativan odnos Domovinskog pokreta prema saborskim zastupnicima srpske manjine, kao i njihova stajališta o slobodi tiska, položaju žena, migrantima i antifašizmu, dodaje APA.

APA dodaje da stranka srpske manjine SDSS, koja je u prošloj vladi imala čak i potpredsjedničko mjesto, nije podržala novu vladu te da je DP isključio bilo kakvu takvu suradnju u koalicijskim pregovorima s HDZ-om.

Slovenska agencija STA navodi da će iz DP-a novoosnovano Ministarstvo za demografiju i useljeništvo voditi teolog Ivan Šipić, koji je bio i vlasnik stranačke iskaznice HDZ-a u prošlosti.

Srbijanska agencija Tanjug prenosi da je Plenković na pitanje je li mu žao što SDSS više nije dio vladajuće većine, s obzirom na to da ih je hvalio kao korektne i lojalne partnere u prošla dva mandata, kazao da su "okolnosti bile takve". Podsjetio je i da je Milorad Pupovac bio suzdržan prilikom glasanja o vladi i to ocijenio korektnim. (Hina)