Tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru u srijedu su se posvađali Hrvoje Zekanović (HDS) i Nikola Grmoja (Most), koji je Zekanovića nazvao glupanom i dobio od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića dva dana zabrane sudjelovanja u raspravi.

Zekanović je u slobodnom govoru podsjetio na aferu koja je izbila zbog pljačke u Ini i poručio da oporba, koja sada traži političku odgovornost od vladajućih, sama nije spremna prihvatiti vlastitu odgovornost.

Zekanović je upitao SDP-ovce postoji li politička odgovornost vezana za Inu i u slučaju kada je Slavko Linić "prodao Bijele noći za ništa, za smiješnih 74 milijuna dolara", a Bijele noći su kasnije zaradile desetke milijardi dolara.

Također je podsjetio da su 2015. godine Most i Božo Petrov inzistirali na arbitraži Ina-MOL, dok je tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio protiv. No, Petrov je i dalje na tome inzistirao, a na kraju je Hrvatska u arbitraži izgubila dvije milijarde kuna.

"Petrov nikada nije odgovarao, a o tome s ne govori, iako je svojom političkom odlukom, koja nema veze s mozgom, oštetio državni proračun i državu za dvije milijarde kuna", kazao je Zekanović.

Na to je reagirao Grmoja rekavši da je najgore "kada glupani brane HDZ". "Imali smo sada jednog glupana koji je napao Božu Petrova zbog inzistiranja na nastavku arbitraže", rekao je.

Na to je reagirao Jandroković davši Grmoji prvu opomenu jer je Zekanovića nazvao glupanom.

I Plenković bio za nastavak arbitraže

Grmoja je nastavio izlaganje pokazujući vijest u kojoj je prenijeta izjava premijera Andreja Plenkovića od 18. kolovoza 2016. da su za nastavak arbitraže Ina-MOL.

Podsjetio je kako je MOL u arbitraži tražio 1,1 milijardu kuna, a dobio je 184 milijuna, dok je Karamarko nudio nagodbu na pola iznosa, tj. 550 milijuna kuna.

"Ne budite igrači MOL-a i mađaroni u Hrvatskom saboru", poručio je Grmoja vladajućima ustvrdivši kako "MOL nije dobio, imamo pravomoćnu presudu protiv Ive Sanadera, Hernadija i ostalih".

"Vi ste veleizdajnici jer postavljate u Hrvatski sabor ljude koji su bili igrači MOL-a, Niko Dalić je jedini član Uprave koji nikada nije svjedočio u hrvatsku korist na arbitraži", rekao je Grmoja i zaradio treću i četvrtu opomenu.

Na to je Zekanović Grmoji zaprijetio da, ako se zaleti prema njemu, neće biti Milorada Pupovca da ga zaštiti, kao što ga je zadnji put zaštitio, za što je zaradio opomene.

Grmoja je pak pozvao Zekanovića i "hrabre hajduke iz HDZ-a" da dođu jer ih čeka, zaradivši petu opomenu zbog čega ne može dva dana sudjelovati u radu Sabora.

Odredivši petnaestminutnu pauzu kako bi se smirile strasti, Jandroković je pozvao zastupnike da "stanu na loptu" jer ovo izlazi iz okvira parlamentarne rasprave.

"Ljudi gledaju što se događa u Hrvatskom saboru i, budući da se mi ovako ponašamo, onda i drugi misle da se mogu nazivati glupanima, prijetiti fizičkim obračunima, ne poštivati zakone... Zar ćemo količinom i težinom uvreda osvajati glasove birača", kazao je. (Hina)