Giorgia Meloni, koja bi trebala postati sljedeća talijanska premijerka, bacila je svojim desničarskim partnerima u srijedu rukavicu u lice, rekavši da će njezina nova vlada u potpunosti podržavati NATO i u cijelosti biti dio Europe.

"Italija s nama u vladi nikad neće biti slaba karika na Zapadu", priopćila je Meloni, dodavši da se bilo koja stranka koja se ne slaže s tom izjavom neće pridružiti njezinoj administraciji.

Njezina beskompromisna izjava uslijedila je nakon objave snimke u kojoj se moglo čuti njezinog konzervativnog suradnika Silvija Berlusconija kako optužuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija za poticanje mjesecima dugačkog rata s Rusijom.

Berlusconi (86) je dugogodišnji prijatelj s Vladimirom Putinom, a njegovi komentari slijede niz izjava proteklih mjeseci u kojima je podupro stav Moskve po pitanju invazije Ukrajine, dok je kritizirao odgovor Zapada.

Meloni, od koje bi se već ovaj vikend moglo tražiti da sastavi vladu, uzastopno je obećavala nastaviti podupirati Ukrajinu i sankcije Zapada protiv Rusije.

"S jednom stvari sam bila, jesam i uvijek ću biti jasna. Planiram voditi vladu s jasnom i nedvosmislenom vanjskom politikom", rekla je. "Tko god se ne slaže s ovom temeljnom politikom, ne može biti dio vlade."

Berlusconi: Ponovo sam uspostavio odnose s Putinom, za rođendan mi je poslao 20 boca votke

Nakon sastanka sa senatorima Silvio Berlusconi je u Montecitoriju - palači u Rimu koja je i sjedište Zastupničkog donjeg doma talijanskog parlamenta rekao okupljenim kolegama:

"Za moj rođendan Putin mi je poslao 20 boca votke i vrlo slatko pismo. Odgovorio sam mu bocama Lambrusca i jednako slatkim pismom. Poznavao sam ga kao osobu miroljubivu i senzibilnu. Ruski ministri su već u nekoliko navrata rekli da smo u ratu s njima jer opskrbljujemo oružjem i financiramo Ukrajinu. Ne mogu osobno dati svoje mišljenje jer ako se to kaže novinarima to će rezultirati katastrofom, ali sam jako, jako, jako zabrinut. Ponovno sam uspostavio odnose s predsjednikom Putinom."

Nekoliko minuta nakon sastanka, osoblje Cavalierea Berlusconija službeno je demantiralo ovu izjavu priopćenjem u kojem stoji: "Predsjednik Berlusconi se ispričao parlamentarcima. Radi se o staroj priči koja seže unatrag mnogo godina".

Međutim, nedugo nakon toga je portal LaPresse.it na svojoj web stranici objavio audio zapis u kojem bivši premijer izgovara upravo te riječi koje mu se pripisuju:

"Ruski ministri su rekli da smo već u ratu s njima jer Ukrajini dostavljamo oružje i financiramo ih. Ja sam jako, jako, jako zabrinut. Ponovno sam se malo povezao s predsjednikom Putinom, malo više, u smislu da mi je za rođendan poslao dvadeset boca votke i vrlo slatko pismo. Odgovorio sam s bocama Lambrusca i jednako slatkim pismom. Proglasio me je prvim od njegovih pet pravih prijatelja".

Putin poklonio Berlusconiju votku prekršivši EU sankcije

Dvadeset boca votke koje je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao talijanskom političaru Silviju Berlusconiju krše europske sankcije uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavila je u četvrtak Europska komisija.

Bivši premijer Berlusconi, čija će stranka Forza Italia biti član nove koalicijske vlade, izazvao je ovaj tjedan kontroverzu kazavši da je ponovno u kontaktu s Putinom.

"Za rođendan mi je poslao 20 boca votke i jako lijepo pismo", rekao je Berlusconi, koji je prošli mjesec napunio 86 godina, svojim zastupnicima, po audio snimci koju je prenijela novinska agencija LaPresse.

Europske sankcije uvedene u travnju uključuju zabranu uvoza ruskog alkohola uključujući votku, priopćila je Komisija, dodajući da nema iznimki za poklone.

No na država članicama je da te sankcije provode i nije poznato hoće li talijanske vlasti nešto poduzeti s tim u vezi. (Hina/iPress/foto: LaPresse.it)