Iranski državni mediji objavili su u petak, nakon što su izvori rekli da je Izrael napao iranski teritorij, da je nekoliko manjih letećih objekata oboreno nad središnjom pokrajinom Isfahan, no da nema dokaza o raketnom napadu na zemlju, javljaju svjetske novinske agencije.

Iranska državna novinska agencija IRNA je ranije u petak izvijestila o eksploziji u pokrajini, koju je navodno prouzročila protuzračna obrana.

"Prije nekoliko sati, manji broj letećih objekata je uočen i pogođen na nebu iznad Isfahana", rekao je novinar u javljanju uživo na državnoj televiziji. Prvotno nije bilo izvješća o nastaloj šteti. Nakon privremene suspenzije, zračni promet je nastavljen.

Nekoliko sati nakon što su izvori rekli da je Izrael započeo napad na iranski teritorij, viši iranski dužnosnik je za Reuters rekao da Iran nema namjeru odmah reagirati.

"(Navod) stranog izvora o incidentu nije potvrđen. Nismo imali nikakav vanjski napad, a rasprava (o njegovoj naravi) više naginje prema infiltraciji nego napadu", rekao je iranski dužnosnik pod uvjetom da ostane anoniman.

Minijaturnim bespilotnim letjelicama, koje je u Isfahanu oborila protuzračna obrana, upravljali su "infiltratori iz unutrašnjosti Irana", rekao je iranski analitičar na državnoj televiziji ranije u petak.

Glasnogovornik iranskog Nacionalnog centra za kibernetički prostor je izravno porekao da se radi o raketnom napadu na Iran.

"Nije bilo zračnog napada izvan naših granica na Isfahan ili druge dijelove zemlje", napisao je na društvenoj platformi X Hossein Dalirian.

Rekao je da je Izrael "samo izveo neuspio i ponižavajući pokušaj leta dronovima i također, dronovi su oboreni".

Iranski državni mediji su objavili slične informacije, rekavši da su sustavi protuzračne obrane aktivirani u nekoliko područja u zemlji preko noći kako bi gađali moguće ciljeve, no nije bilo izvješća o izravnom udaru ili eksploziji.

Dodali su da su svi objekti, uključujući nuklearna postrojenja, sigurni.

Iranski državni mediji navode riječi generala vojske u pokrajini Isfahanu, koji je rekao da nije zabilježena nikakva šteta.

"Prodoran zvuk se u Isfahanu čuo zbog paljbe protuzračne obrane na sumnjive predmete. Nije bilo štete", kazao je.

Sjedinjene Američke Države su obaviještene o namjeri Izraela da napadne Iran, no to nisu odobrile, govore neimenovani dužnosnici nekim američkim medijima.

Televizije NBC i CNN su citirale anonimne dužnosnike koji tvrde da je Izrael unaprijed dao upozorenje Washingtonu u napadu.

"Nismo odobrili odgovor", citirao je CNN jednog dužnosnika.

Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je u četvrtak kasno navečer ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars izvješćujući o eksploziji navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini zračne luke u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nje odmah bio poznat.

"Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde točne pojedinosti o tom incidentu", izvijestila je agencija Fars.

Sustav protuzračne obrane u iranskome gradu Isfahanu aktiviran je protiv "objekta za koji se sumnja da je dron", rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na sjeverozapadu grada čule tri eksplozije.

CNN je javio da je nekoliko letova u iranskom zračnom prostoru preusmjereno.

Tijekom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na navodni izraelski napad na njegovo veleposlanstvo u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je prije nego što je stigla do izraelskog teritorija.

Iran je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da se Izrael mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je glavni tajnik UN-a upozorio da se Bliski istok nalazi u trenutku "najveće opasnosti".

Izrael je rekao da neće uzvratiti na napad Irana dronovima i raketama 13. travnja. (H)