Rusija je možda prekršila načela vođenja neprijateljstava prema međunarodnom humanitarnom pravu smrtonosnim udarima na Ukrajinu u ponedjeljak, rekla je glasnogovornica Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR).

"Ozbiljno smo zabrinuti što se čini da su neki od napada bili usmjereni na ključnu civilnu infrastrukturu... što ukazuje da su tim napadima možda prekršena načela vođenja neprijateljstava prema međunarodnom humanitarnom pravu", rekla je Ravina Shamdasani na tiskovnoj konferenciji u utorak.

"Pozivamo Rusku Federaciju da se suzdrži od daljnje eskalacije i da poduzme sve moguće mjere kako bi spriječila civilne žrtve i štetu nanesenu civilnoj infrastrukturi", dodala je.

UN osobito brinu civilni ciljevi kao i odabrano vrijeme za bombardiranje ciljeva u Ukrajini.

"Izravno ciljanje civila i civilne infrastrukture - to jest onih koji nisu vojni ciljevi - je ratni zločin", rekla je Shamdasani.

Prema izvješću Visokog povjereništva, najmanje 12 civila je ubijeno, a više od stotinu ozlijeđeno u raketnim napadima u ponedjeljak.

Najnoviji ukrajinski bilans govori o 19 mrtvih i 105 ozlijeđenih u zemlji.

"Ozbiljno smo zabrinuti što se čini da su neki od napada bili usmjereni na ključnu civilnu infrastrukturu. Brojni civilni objekti, uključujući desetke stambenih zgrada i vitalna civilna infrastruktura - uključujući najmanje 12 energetskih objekata - oštećeni su ili uništeni u osam regija, što ukazuje da su ovi udari možda prekršili načela vođenja sukoba prema međunarodnom humanitarnom pravu", rekla je Shamdasani.

Oštećenja velikih elektrana i dalekovoda prije zime "izazivaju novu zabrinutost za zaštitu civila, a posebice utjecaj na ranjivo stanovništvo", dodala je.

(Hina)

 

Novi ruski napadi na Ukrajinu

Rusija je u utorak ujutro lansirala rakete i borbene bespilotne letjelice iznad nekoliko ukrajinskih regija, nakon teškog bombardiranja dan prije u kojem je poginulo najmanje 19 ljudi.

Vlasti u južnoj regiji Zaporižji izvijestile su o raketnim napadima, a u okolici Kijeva i zapadnoga grada Hmjeljnickija odjekivale su eksplozije.

Ruski raketni napad na Lavov u utorak ostavio je dio zapadnog ukrajinskog grada bez struje, napisao je gradonačelnik Andrij Sadovji u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Reutersov svjedok izvijestio je o tri eksplozije u gradu malo poslije podneva po lokalnom vremenu.

Grad je prethodno pretrpio nestanak struje i probleme s opskrbom vodom nakon ruskih raketnih napada u ponedjeljak.

U Kijevu je oglašena uzbuna za zračni napad, zbog čega su građani morali potražiti sigurnost u hitnim skloništima.

Područja Dnipropetrovska, Vinice, Mikolajeva i Rivna također su bila pod vatrom. U regiji Vinici, jugozapadno od Kijeva, borbenim bespilotnim letjelicama napadnuta je termoelektrana. Žrtava nije bilo, priopćio je tiskovni ured elektrane.

Ukrajinski mediji izvijestili su da je u utorak ujutro palo 20 raketa. Ruski vojni blogeri bliski Kremlju također su potvrdili novu baražnu raketnu vatru na Ukrajinu.

U ponedjeljak su ukrajinske vlasti izbrojale više od 80 ruskih napada s kopna, mora i iz zraka. Mnoge je odvratila protuzračna obrana. Prema prvim informacijama, 19 ljudi je poginulo, a više od 100 je ranjeno širom zemlje. (Hina)