I iz Hrvatske stiže poziv za unosan biznis. Onaj u koji ulažu stotine milijune dolara najveći svjetski tajkuni. Može li uzgoj mikro algi spasiti hrvatsku poljoprivredu? Provjerit će poduzetnik u Istri koji nudi i besplatnu edukaciju, a na suradnju poziva sve koji se žele uključiti.

Ovako izgleda oplodnja mikro algi, super hrane budućnosti koja prinosi čak 10 puta više od, primjerice, kukuruza. Hrvatski poduzetnik s nizozemskom adresom Fran Palokaj u Istri pokreće vlastiti pogon.

 

„Kako proteini danas iz životinjskog porijekla su puni antibiotika, to nije zdravo, a čak omega ulja iz riba nisu kakve su bile zbog zagađenja mikroplastikom“, potvrdio je poduzetnik Fran Palokaj.

U proteklih 10 godina razvio je tehnologiju koja će, za razliku od skupih industrijskih pogona, biti dostupna hrvatskom poljoprivredniku. Ulog od milijun i pol eura, tvrdi, vraća 400.000 eura godišnje. Petnaestak istarskih poljoprivrednika već je krenulo u tom smjeru.

„Tu se mora još iskopat kanale, dovest jednu vodu i drugu i tek onda će se razmišljat o daljnjim ulaganjima“, smatra poljoprivrednik Eziano Kocijančić.

Za obiteljsko gospodarstvo potreban je početni ulog od najmanje 150.000 eura. Boćata voda na ušću Mirne idealna je, kaže, za uzgoj jedne od najskupljih algi na svijetu. Uzgaja se u slatkoj, a šokira slanom vodom.

„Ona proizvodi za tebe jednu strašnu molekulu koja se zove astasanktin. To je recimo u vašim apotekama do 120.000 eura po kili“, kazao je Fran Palokaj.

U cijelu priču je uključen i institut Ruđer Bošković koji istražuje mnogobrojna svojstva ovih mikroorganizama.

„Uzgoj mikroalgi je prilično perspektivan u današnje vrijeme zahtjeva za visokovrijednom zdravom hranom. Alge nude vrijedan izvor vitamina, minerala i proteina a osim toga uzgoj algi je tehnologija koja doprinosi uklanjanju ugljičnog dioksida iz atmosfere“, kazala je viša znanstvena suradnica na Institutu Ruđer Bošković u Rovinju Marija Blažina.

A u budućnosti tvrdi Palokaj Istra bi mogla postati europski centar proizvodnje mikro algi. Opširnije pogledajte u prilogu kojeg donosi Ivan Dobran za RTL