Projekt pretvaranja komunalnog otpada u vodik razvija se na Cresu - 

Projekt Dolina vodika sjeverni Jadran, od 2028. godine trebao bi donositi pet tisuća tona vodika godišnje, rečeno je u petak na konferenciji koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Veleposlanstvom Republike Italije i Hrvatsko-talijanskom gospodarskom komorom.

Dolina vodika sjeverni Jadran je međunarodni projekt Hrvatske, Slovenije i Autonomne regije Friuli Venezia Giulia. Cilj je uspostava okvira za suradnju u razvoju ekološki prihvatljivih tehnologija proizvodnje vodika.

Načelnik Sektora za energetsku politiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Vjekoslav Jukić podsjetio je da je 2022. godine objavljena Strategija o vodiku do 2050. godine, u kojoj važno mjesto ima međuregionalna suradnja u istraživanju razvoju i inovacijama a sve to, naveo je, pokriva projekt Dolina vodika sjeverni Jadran.

“Projekt obuhvaća 37 partnera iz tri države. Krenuo je u rujnu prošle godine, a aktivnosti su podijeljene u 11 paketa”, rekao je Jukić. Dodao je da Hrvatska dobro surađuje i s talijanskim i sa slovenskim partnerima, a postoje i konkretni gospodarski partneri s konkretnim projektima.

Spomenuo je zamisao osnivanja institucije koja bi okupljala sve zainteresirani za bavljenje vodikom.

“Rekli smo da ćemo proizvoditi najmanje pet tisuća tona vodika na godinu od 2028. do kraja trajanja projekta, a 20 posto tog vodika će biti međuregionalno raspoređeno i dijelit ćemo ga među regijama”, rekao je Jukić.

Morat će se graditi i infrastruktura, a u Hrvatskoj već postoje neki projekti za proizvodnju vodika i njegovu uporabu, kaže on.

Najzrelijim sektorom za upotrebu vodika smatra promet te bi vodik volio vidjeti u javnom gradskom prijevozu, a plan je i da se dizelske lokomotive jednom prebace na to gorivo.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac je rekla da je Dolina vodika sjeverni Jadran vjerojatno jedini europski projekt toga tipa koji je okupio tri regionalno povezane države.

Najavila je da će 37 organizacija i tvrtki sudionica u sklopu provedbe projekta koji EU izravno financira, provesti 17 pilot projekata.

Vodik je u kombinaciji s obnovljivim izvorima energije jedinstvena poluga za dekarbonizaciju gospodarstva, odnosno energetike, rekla je Šćulac

Ivana Jukić iz tvrtke Active Solera kaže da je u Francuskoj sudjelovala u razvoju tehnologije koja komunalni otpad pretvara u vodik.

 “To je konkretno rješenje koje Hrvatskoj nudi priliku da postane prva država u Europi koja bi svoj otpad pretvarala u vodik. Jedan takav projekt razvijamo na Cresu, gdje planiramo pokazati sve koristi te tehnologije”, kazala je Jukić.

Talijanski veleposlanik Paolo Trichilo smatra da će koristi doline vodika preći granice triju država sudionica, odnosno da bi koristi mogla imati cijela Europa. (Hina)