Nakon britanske i južnoafričke varijante, u Sloveniji je potvrđena i prisutnost nigerijske, a do sada je zabilježeno "najmanje sedam" slučajeva te varijante, objavili su u srijedu slovenski mediji, pozivajući se na Nacionalni laboratorij za zdravlje, okoliš i hranu.

Taj laboratorij naknadnim sekvencioniranjem desetak posto slučajno odabranih uzoraka pozitivnih testova na osnovni tip koronavirusa nastoji utvrditi prisutnost novih varijanti u populaciji, a službeno će dosadašnje rezultate objaviti u četvrtak.

Kako preliminarno javljaju mediji, varijanta koronavirusa B1.525, poznata kao nigerijska, prošli je tjedan potvrđena kod 4 uzorka iz središnjeg dijela Slovenije, a do sada je potvrđeno "najmanje 7" takvih slučajeva.

Nigerijska varijanta inače je najraširenija u Danskoj, Velikoj Britaniji, Nigeriji i SAD-u.

Što se tiče ostalih varijanti, taj je laboratorij u veljači potvrdio i južnoafričku kod osobe koja uopće nije putovala u inozemstvo, dok je od 50-ak potvrđenih slučajeva britanske varijante desetak vezano uz putovanja izvan Slovenije, a ostali nisu.

Kod dodatnih 55 uzoraka kod kojih je otkrivena mutacija virusa još nije potvrđeno da se radi o britanskoj varijanti, prenose mediji.

(Hina)