Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak kako njegova najava mobilizacije zdravstvenog sustava znači da svaki zdravstveni djelatnik sadašnju situaciju mora shvatiti najozbiljnije jer svi moraju dati maksimalan doprinos u borbi protiv epidemije koronavirusa.

"To znači da svaki djelatnik u zdravstvu ovu situaciju mora shvatiti najozbiljnije i da svi, uključujući i mene, moramo dati maksimalan doprinos u sanaciji ove situacije", izjavio je Beroš za N1.

Rekao je kako postoje planovi za postupnu aktivaciju zdravstvenog sustava s obzirom na rast novozaraženih. "Danas je bilo najviše preminulih bolesnika, prema tome moguće je i moramo uskladiti sve kapacitete da odgovorimo ovom izazovu", kazao je.

Podsjetio je kako su pokrenuti primarni respiratorno-intenzivistički centri u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, a te su regije zadužene za organiziranje svojih sekundarnih i tercijarnih centara.

"U KB-u Dubrava kako se pune postojeći kapaciteti dodaju se novi, zasad je to pod kontrolom. Još proljetos smo govorili da ćemo biti u stanju organizirati 250-300 respiratora, koji sukcesivno dolaze u bolnicu kao i ljudi, a tu je i ekspedicijski kamp", rekao je.

Beroš ističe da se od jutros s Nacionalnim stožerom civilne zaštite bavi opskrbom kisikom, što je znatno važnije pitanje nego proljetos, a razmišlja se i o opskrbi kisikom zagrebačke Arene, koja se priprema za prijem bolesnika.

Pitanje koliko će liječnika, medicinskih sestara i njegovatelja biti zaraženo i u samoizolaciji

"Mislim da zdravstveni sustav ima još dovoljno rezervnih kapaciteta da omogući adekvatno zbrinjavanje svih, ali je pitanje koliko će liječnika, medicinskih sestara i njegovatelja biti zaraženo i u samoizolaciji. Zato je formiran registar zdravstvenih djelatnika koji su preboljeli covid-19 i koji su seropozitivni, oni su osnova naše buduće borbe", poručio je.

Ekipiraju se i drugi pomoćni djelatnici  - studenti završnih godina medicine, buduće medicinske sestre, a ustanove se potiče na zapošljavanje njegovateljica, kojih je trenutno 1000 na Zavodu za zapošljavanje. 

"To je važno radi homogenizacije naroda, da shvatimo kako virus nije prevara, nije globalna zavjera. Virus uzrokuje da naši sugrađani svakodnevno obolijevaju, a na nesreću danas ih je 18 preminulo. To je crni rekord, ali ako ga gledate u kontekstu novozaraženih i hospitaliziranih on nije neočekivan", kaže Beroš.

Današnji manji broj novozaraženih ne mora nužno značiti da je to rezultat novih mjera, njih će biti moguće evaluirati tek za tjedan - dva.

U KB-u Dubrava još traje nadzor zdravstvene inspekcije, a po preliminarnim podacima tamo nije bilo značajnijih propusta, rekao je Beroš.

Ministar zdravstva u utorak je naredio potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj zbog aktualne situacije s koronavirusom.

"Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu", napisao je Beroš na facebooku.

(Hina)