Trump i Biden i dalje su službeno u tijesnoj utrci, a Amerikanci i veći dio svijeta čekaju izborne rezultate iz nekoliko ključnih neodlučnih država.

Došlo je do preokreta u Wisconsinu, jednoj od ključnih država. Joe Biden je preuzeo vodstvo pred Donaldom Trumpom.

Obojica kandidata trebaju najmanje 270 od 538 glasova izbornog kolegija, a Biden trenutno ima tijesno vodstvo od 238 glasova prema Trumpovih 213.

Američke televizijske kuće Fox i NBC i novinska agencija Associated Press. proglasili su američkog predsjednika Donalda Trumpa pobjednikom predsjedničkih izbora u Teksasu, državi koja je druga po broju elektorskih glasova.

Ukupno 38 teksaških elektorskih glasova iznimno je važno za Trumpovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima održanima u utorak.

Demokrati su uložili velike napore u pokušaj osvajanja birača u Teksasu, republikanskom uporištu, oslanjajući se na rastuću populaciju hispanoamerikanaca.

Biden još uvijek ima tijesno vodstvo u ukupnom broju do sad osvojenih elektora - 237 prema Trumpovih 213.

Ostalo je još sedam država čiji se rezultati čekaju - Sjeverna Karolina, Georgija, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i Nevada.

U svima njima zasad vodi Trump na različitim uzorcima prebrojanih glasova.

Američki mediji proglasili su u srijedu ujutro predsjednika Donalda Trumpa pobjednikom izbora na Floridi, u Ohiu i u Iowi, trima državama koje bi mogle odrediti pobjednika izbora. Američki predsjednik uz to trenutno ima solidno vodstvo u drugim ključnim i neizvjesnim državama.

Trump dobio i Floridu

Fox i NBC proglasili su Trumpa pobjednikom u Ohiu, a Fox je to učinio i na Floridi gdje Trump ima 300 tisuća glasova više nakon 96 posto prebrojanih listića.

Fox također projicira Trumpovu pobjedu i u Iowi.

U tračku nade za Bidena, kojem u međuvremenu niti kladionice više ne daju prednost, Fox je demokratskog kandidata proglasio pobjednikom u Arizoni, državi koju je Trump osvojio 2016.

Američki predsjednik Donald Trump optužio je na Twitteru svoje protivnike da pokušavaju "ukrasti izbore" iako za to nije ponudio nikakav dokaz.

Trump: Velika pobjeda, ali pokušavaju nam ukrasti izbore

"Velika pobjeda, ali pokušavaju nam ukrasti izbore. To im nikada nećemo dopustiti. Glasati se ne može nakon što su birališta zatvorena", napisao je Trump nakon nekoliko sati šutnje na društvenim mrežama.

Twitter je odmah označio njegovu poruku kao potencijalnu obmanu.

Oglasio se u međuvremenu i demokratski predsjednički kandidat Joe Biden koji je i dalje optimističan u pogledu ishoda američkih predsjedničkih izbora iako mu u ovom trenutku rezultati ne idu u prilog.

Biden i dalje optimističan

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden kazao je u srijedu ujutro da je i dalje optimističan u pogledu ishoda američkih predsjedničkih izbora iako mu u ovom trenutku rezultati ne idu u prilog.

U ovom trenutku po projekcijama i rezultatima, Biden ima 238, a aktualni predsjednik 217 elektora, a ostalo je još sedam država čiji se rezultati očekuju - Sjeverna Karolina, Georgija, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i Nevada. U svima njima zasad vodi Trump na različitim uzorcima prebrojanih glasova.

Rezultate uživo možete pratiti na OVOM LINKU

Biden najviše nade polaže da će u tri države tzv. "plavog zida", Wisconsin, Michigan i Pennsylvaniju, koje je Trump osvojio 2016., doći do obrata kako se počnu prebrojavati dopisni glasovi, iako bi to moglo trajati danima.

U Wisconsinu Biden ima 47,4 posto glasova na 84 posto prebrojanih listića, u Michiganu je na 44,6 (60 posto prebrojanih), a u Pennsylvaniji na 42,2 (64 posto). U svima je trend da smanjuje razliku kako pristižu novi glasovi.

Biden se nakratko obratio svojim pristašama ispred kuće u Willmingtonu i ustvrdio da je na putu pobjede. "Zadržite vjeru, dobit ćemo ovo", uzviknuo im je.

Gotovo sva birališta u SAD-u u utorak su zatvorena, a američki predsjednik Donald Trump ima prednost u saveznim državama Ohio, Pennsylvania, Florida, Georgia i Teksas, koje se smatraju ključnima za ishod izbora u utorak.

U 5 sati po srednjoeuropskom vremenu zatvorena su birališta u Kaliforniji, Oregonu, Washingtonu i Idahou, i još su otvorena samo na Aljasci.

Pedeset i pet elektora u Kaliforniji dobio je Biden, kao i elektore u Oregonu i Washingtonu, dok je Trump osvojio Idaho.

Biden u ovom trenutku ima veću prednost u broju elektora u odnosu na Trumpa, ali velike 'swing' države za koje još nije jasno kome će pripasti nose 38 elektora (Teksas), 29 Florida i 20 Pennsylvania. Nekoliko manjih također još nema pobjednika.

U nekima od država koje će odlučiti o pobjedniku Trump ima komotno vodstvo, dok je u nekima utrka i dalje tijesna. Fox News je proglasio aktualnog predsjednika pobjednikom na Floridi.

Američki mediji naglašavaju kako u nekima državama još nije prebrojan dobar dio ranih glasova, koji u principu prednost donose Bidenu.

U Pennsylvaniji još uvijek nije prebrojano milijun glasova.

Države koje su tradicionalno crveno republikanske ili plavo demokratske Trump i Biden osvojili su bez većih iznenađenja.

Kandidat mora dobiti 270 elektora da uđe u Bijelu kuću.

Trump osvojio Indianu i Kentucky

Republikanski predsjednik Donald Trump osvojio je Indianu i Kentucky, njegovu demokratskom suparniku pripale su Virginija i Vermont, a zasad je prerano proglasiti pobjednika u Georgiji i Južnoj Karolini, pokazuju projekcije televizije Fox i CNN-a nakon prvih zatvorenih birališta.

Šest saveznih država u istočnom dijelu SAD-a zatvorilo je svoja birališta u jedan sat po srednjoeuropskom vremenu.

Radi se o Indiani koja daje 11 elektora, Kentuckyju (8), Georgiji (16), Južnoj Karolini (9), Virginiji (13) i Vermontu (3).

To znači da Trump zasad može računati na 19 elektora, a Biden na 16.

Trideset minuta kasnije birališta se zatvaraju u Sjevernoj Karolini, Zapadnoj Virginiji i Ohiu, a u dva sata po srednjoeuropskom vremenu glasanje će završiti u čak 22 države, među kojima je i vjerojatno ključna Pennsylvania i vrlo važna Florida.

Do pet sati po srednjoeuropskom vremenu zatvorena će biti sva birališta osim na Aljasci.

U predizbornim anketama Joe Biden ima prednost ali je utrka vrlo tijesna u državama koje će biti ključne za pobjedu.

To su prije svih Pennsylvania, Michigan i Wisconsin ali i Florida, Sjeverna Karolina i Georgia.

Kandidatu za pobjedu treba najmanje 270 od 538 elektorskih glasova.

Više od sto milijuna Amerikanca dalo je svoj glas već ranije, što je apsolutni rekord dosad.

Trump će pokušati izbjeći sudbinu koja je zadnji puta 1992. zadesila tadašnjeg predsjednika Georgea Busha starijeg, koji se nije uspio izboriti za drugi mandat.

Svi predsjednici nakon njega izborili su dva mandata.

Amerika očekuje prve rezultate

Sedam saveznih država u istočnom dijelu SAD-a zatvorit će svoja birališta u jedan sat po srednjoeuropskom vremenu, kad se i očekuje objava prvih projekcija o utrci između Donalda Trumpa i Joea Bidena.

Indiana, Kentucky, Florida, Georgia, Južna Karolina, Virginia i Vermont prvih je sedam država koje zatvaraju birališta.

Prema predviđanjima, Donald Trump će bez problema osvojiti Indianu, Kentucky i Južnu Karolinu, a Biden Virginiju i Vermont.

Florida i Georgia dvije su države iz kategorije neizvjesnih pa se vjerojatno u njima pobjednik neće predviđati odmah.

Trideset minuta kasnije birališta se zatvaraju u Sjevernoj Karolini, Zapadnoj Virginiji i Ohiu, a u dva sata po srednjoeuropskom vremenu glasanje će završiti u čak 22 države, među kojima je i vjerojatno ključna Pennsylvania.

Do pet sati po srednjoeuropskom vremenu zatvorena će biti sva birališta osim na Aljasci.

Amerikanci danas osim predsjednika biraju i 35 senatora i cijeli saziv Zastupničkog doma.

Ekonomija i pandemija koronavirusa najvažnija su pitanja za polovicu američkih birača koji su u utorak glasali na predsjedničkim izborima, pokazala je izlazna anketa.

Prema izlaznoj anketi agencije Edison Research 30 posto birača izdvojilo je ekonomiju kao glavno pitanje kada su odlučivali kome da daju glas, a 20 posto pandemiju koronavirusa, prenio je Reuters.

Četiri od 10 anketiranih birača smatra da se napori američke države na suzbijanju koronavirusa odvijaju "vrlo loše", odnosno da se zemlja nije na dobar način suočila s pandemijom.

Pandemija je odnijela više od 230.000 života u SAD-u, gdje je zaraza potvrđena kod više od 9,4 milijuna ljudi.

Polovica birača kaže da im je važnije da se suzbije epidemija, čak i ako to šteti ekonomiji.

Birači su u utorak, ali i prethodnih dana glasanjem unaprijed, odlučivali hoće li predsjednik SAD-a Donald Trump ostati još četiri godine u Bijeloj kući ili će ga zamijeniti kandidat Demokratske stranke Joe Biden.

Unaprijed je glasalo više od 100 milijuna ljudi, što je 72 posto ukupne izlaznosti na prethodnim izborima 2016. godine.

Izlazne ankete se zasnivaju na ispitivanju birača po izlasku s biračkog mjesta.

(Hina)