Ruski oporbeni aktivist Aleksej Navaljni doputovao je u subotu zrakoplovom u Berlin gdje bi se trebao nastaviti liječiti pošto je prebačen iz bolnice u Sibiru, objavila je njegova glasnogovornica Kira Jarmiš na Twitteru.

Navaljni (44), oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, primljen je u četvrtak u bolnicu u sibirskom gradu Omsku nakon što mu je pozlilo. Njegova obitelj i politički saveznici tvrde da je "otrovan".

Ruska bolnica u koju je oporbeni čelnik primljen u četvrtak odobrila je u petak njegov prijevoz u Njemačku rekavši da je njegovo zdravstveno stanje "stabilno", pošto se isprva protivila tome.

Medicinski zrakoplov koji je unajmila njemačka nevladina organizacija sletio je u petak ujutro u zračnu luku u Omsku. Njemački liječnici su pregledali Navaljnog i utvrdili da je sposoban za prijevoz u Berlin gdje će se liječiti.

Protivnik Kremlja trebao bi biti primljen u Caritasovu bolnicu u Berlinu, gdje se prije njega liječio još jedan ruski oporbenjak Pjotr Verzilov, kojeg je prevezla ista nevladina organizacija, Cinema for Peace.

Navaljni je u četvrtak bio na putu iz Tomska, u Sibiru, u Moskvu kad mu je pozlilo. Zrakoplov je zbog toga prisilno sletio u Omsk, u zapadnom Sibiru.

Ondje je primljen u bolnicu, na odjel intenzivne skrbi gdje je priključen na respirator. Trenutačno je u komi.

Njegovo okružje tvrdi da je bio žrtva "namjernog trovanja" te da mu je "nešto ubačeno u čaj".

Medicinski zrakoplov s Navaljnim poletio u Njemačku

Medicinski zrakoplov u kojemu je glavni politički protivnik Kremlja Aleksej Navaljni, koji je u komi, pošto njegovo okružje tvrdi da je "otrovan", poletio je u subotu ujutro iz sibirskog grada Omska u Njemačku, gdje će se liječiti.

Zrakoplov je poletio nakon cjelodnevne borbe njegove obitelji i ruskih liječnika u vezi s njegovim liječenjem u inozemstvu.

Novinari France Pressea vidjeli su kako zrakoplov polijeće iz tog grada u zapadnom Sibiru.

"Zrakoplov s Aleksejem je poletio u Berlin. Velika hvala svima na potpori. Borba za Aleksejev život i zdravlje tek počinje, očekuje nas još puno kušnji, ali napravljen je bar prvi korak", napisala je na Twitteru glasnogovornica oporbenog prvaka Kira Jarmiš.

Netom prije objavila je fotografiju Navaljnog kojeg na nosilima unose u zrakoplov, rekavši da je uz njega supruga.

Ruska bolnica u koju je oporbeni čelnik primljen u četvrtak odobrila je u petak njegov prijevoz u Njemačku rekavši da je njegovo zdravstveno stanje "stabilno", pošto se isprva protivila tome.

Medicinski zrakoplov koji je unajmila njemačka nevladina organizacija sletio je u petak ujutro u zračnu luku u Omsku. Njemački liječnici su pregledali Navaljnog (44) i utvrdili da je sposoban za prijevoz u Berlin gdje će se liječiti.

Protivnik Kremlja trebao bi biti primljen u Caritasovu bolnicu u Berlinu, gdje se prije njega liječio još jedan ruski oporbenjak Pjotr Verzilov, kojeg je prevezla ista nevladina organizacija, Cinema for Peace.

Navaljni je bio na putu iz Tomska, u Sibiru, u Moskvu kad mu je pozlilo. Zrakoplov je zbog toga prisilno sletio u Omsk, u zapadnom Sibiru.

Ondje je primljen u bolnicu, na odjel intenzivne skrbi gdje je priključen na umjetna pluća. Trenutačno je u komi.

Njegovo okružje tvrdi da je bio žrtva "namjernog trovanja" te da mu je "nešto ubačeno u čaj".

Ruski liječnici dopustili prebacivanje Navaljnog u Njemačku

Ruski liječnik izjavio je u petak da je bolnica u Sibiru u kojoj se liječi kritičar Kremlja Aleksej Navaljni odlučila dopustiti njemačkim liječnicima da ga prebace na liječenje u Njemačku te da je njegovo stanje "stabilno", prenose ruski mediji.

"Stanje pacijenta je stabilno i budući da imamo zahtjev obitelji da se dopusti njegov premještaj donijeli smo odluku da on može biti prebačen u drugu bolnicu", rekao je novinarima Anatolij Kaljinjičenko, zamjenik glavnog liječnika bolnice u Omsku, a prenosi agencija Interfax.

"Pregovori o prebacivanju Alekseja pokrenuli su se s mrtve točke. Vjerojatno će Navaljni sada moći biti prevezen. Šteta što je liječnicima trebalo toliko vremena za donošenje te odluke. Zrakoplov čeka od jutros a dokumenti su također tada bili spremni", napisala je na Twitteru njegova glasnogovornica Kira Jarmiš.

Navaljni, žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, u teškom je stanju otkad je u četvrtak ujutro u gradu Tomsku popio čaj za koji se vjeruje da je bio otrovan.

Čelnik ruske oporbe se počeo osjećati slabo u avionu za Moskvu, a avion je potom morao prisilno sletjeti u sibirski grad Omsk.

Supruga Alekseja Navaljnog od Putina traži da ga pusti na liječenju u Njemačku

Supruga ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog pozvala je ruskog predsjednika Vladimira Putina u petak da dopusti da njezin suprug bude prebačen na liječenje u Njemačku, koja ga želi primiti i traži istragu glede navoda o njegovu trovanju.

Pismo Julije Navaljne koje je objavljeno na društvenim mrežama poslano je izravno Kremlju, kažu saveznici Alekseja Navaljnog.

Navaljni, žestoki kritičar predsjednika Vladimira Putina, u teškom je stanju pošto je popio čaj u četvrtak ujutro za koji se vjeruje da je bio otrovan.

On se počeo osjećati slabo u avionu za Moskvu u četvrtak ujutro nakon što je u kafiću na aerodromu popio čaj u sibirskom gradu Tomsku.

Bio je na letu iz Tomska za Moskvu, a avion je morao prislilno sletjeti u Omsku. Navalni (44) je na intenzivnoj njezi i priključen je na respirator.

Kremlj je u petak objavio da je odbijanje da se dopusti transfer u inozemstvo glavnog ruskog oporbenog vođe, koji je u stanju kome, "isključivo medicinska odluka".

"To je isključivo medicinska odluka", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dodajuši da ruski liječnici "čine sve što je u njihovoj moći da otkriju razlog bolesti pacijenta i da ga izliječe".

Kremlj je dodao da je na ruskim liječnicima odluka može li se Navaljnog zrakoplovom hitne pomoći prebaciti iz sibirske bolnice na liječenje u Njemačku od kuda je po njega doletio avion hitne medicinske pomoći.

Glasnogovornik Kremlja rekao je da su njemački liječnici koji su stigli u Omsk u petak pozvani da se priključe ruskim liječnicima u liječenju Navaljnoga.

Govoreći putem konferencijskog poziva, Peskov je rekao da još uvijek nije jasno što je bilo uzrokom da se Navaljni razbolio.

Glavni liječnik u sibirskoj bolnici u kojoj se nalazi Navaljni rekao je pak da mu je dijagnosticirana metabolička bolest uzrokovana niskim šećerom u krvi.

Aleksander Murakovski dodao je da su na njegovim prstima i odjeći pronađeni tragovi industrijske kemijske tvari.

Ruski liječnici rekli su ranije u petak da mu još nije dovoljno dobro da bi bio prebačen.

Saveznici Alekseja Navaljnog optužuju Kremlj da sprečava njegovu medicinsku evakuaciju u Njemačku te su rekli da mu time ugrožavaju život jer sibirska bolnica u kojoj je hospitaliziran nije dovoljno opremljena.

Julija Navaljni i Kira Jarmiš, glasnogovornica Navaljnog, kritizirale su Kremlj pošto je liječnik u sibirskoj bolnici rekao da bi mu premještanje ugrozilo život jer je još uvijek u komi i nestabilnom stanju.

"Zabrana transporta Navaljnog pokušaj je ubojstva, a sada to čine liječnici i podmukle vlasti koje su to odredile", napisala je Jarmiš na društvenim mrežama.

Ona je rekla da su liječnici isprva pristali na njegovo premještanje, ali su u posljednji čas odustali od dogovora.

"Ta odluka naravno nije njihova, to je odluka Kremlja", napisala je Jarmiš.

Njemačka: trenutno je najvažnije spasiti život

Njemačka vlada ocijenila je da je trenutno najvažnije spasiti Navaljnom život.

"Najvažniji prioritet je naravno da se spasi život Navaljnom i da se on oporavi", rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert novinarima u Belrinu.

"Želimo da mu se pruži bilo kakva medicinska pomoć koja bi ga spasila", dodao je.

Nakon što su liječnici rekli da on nije u dovoljno dobrom stanju da bi ga se moglo prebaciti u Njemačku na liječenje, Seibert je sugerirao da se u bolnicu pošalju osobni liječnici Navalnog kako bi utvrdili je li oporbeni lider u stanju podnijeti put.

Njemačka je vlada primila na znanje ozbiljne opužbe da je Navaljni otrovan i traži da se one "sveobuhvatno i transparentno ispitaju".

Berlinski gradonačelnik Michael Mueller rekao je da je Navaljni dobrodoašo u njemačku prijestolnicu na liječenje i da je bolnica "Charite na raspolaganju".

Europska komisija zatražila je također hitnu istragu o tome što je uzrokovalo da je Navaljni pao u komu.

"Vrlo smo zabrinuti za zdravlje Alekseja Navaljnog nakon jučerašnjeg navodnog trovanja", rekla je glasnogovornica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Nabila Massrali.

"Očekujemo brzu, neovisnu i transparentnu istragu. Ako se potvrdi, oni koji su odgovorni morat će snositi posljedice", rekla je.

Pozvala je također Rusiju da dopusti da se Navaljnog preveze na liječenje u inozemstvo.

Američko veleposlanstvo u Moskvi ocijenilo je da će to biti "ozbiljan moment za Rusiju" ako se teza o trovanju pokaže točnom.

Navalnijevi tim ljudi vjeruje da liječnici žele odugovlačiti s transportom ne bi li iz njegovog tijela nestao svaki trag da je bio otrovan.

(Hina)