Nakon gotovo osam sati duge maratonske sjednice Gradskog vijeća Pula s dvanaest glasova "za" i devet suzdržanih usvojen je proračunu za 2022. godinu težak više od 500 milijuna kuna.

Od 14 amandmana oporbe odnosno koalicije IDS-ISU-Zeleni, svega su dva prihvaćena, jedan u djelu komunalne infrastrukture, a drugi u domeni kulture.

Predlagatelj ovog najvažnijeg financijskog dokumenta, gradonačelnik Filip Zoričić (nezavisni) ustvrdio je da novi proračun, u iznosu od 500.532.445 kuna, stvara i poboljšava identitet Pule koja želi biti pametan grad, kroz nova prometna rješenja i infrastrukturu, te jasan komunalni red.

"Želimo da Pula bude pametan i zelen grad. Želimo raditi na zaštiti okoliša, gospodarenju otpadom i na apsolutnoj transparentnosti. Napokon krećemo u izmjene GUP-a u suradnji s Društvom arhitekata Istre", rekao je Zoričić dodavši da je "ovaj proračun naš i moj početak".

"Želimo Pulu istih i jednakih a ne odabranih. Dosta je jednoumlja, ali i podjela. Ispričavam se ako sam u svojim nastupima bio bezobrazan i bahat. Svi moramo biti spremni na kritiku, i pozicija i opozicija. Građani su umorni od svađa i licemjerja" , istaknuo je gradonačelnik Zoričić.

Obrazloživši proračun najavio je da se njime stvaraju nove javne urbane prostore, predispozicije za uređenje Štinjana, zone koja je, kaže, "apsolutno građevinski zapuštena".

"Gotovo dva milijuna kuna želimo uložiti u gospodarenje otpadom, donosimo novu odluku o uvjetima sufinanciranja obnove pročelja, krećemo s dokumentacijom za uređenje Giardina koje vidimo kao aleju pulskih velikana, te također dokumentaciju za obnovu kupališta Stoja kao identiteta povijesti našega grada", poručio je Zoričić, dodavši kako svi moraju biti spremni na kritiku, on prvi. Ali ona, dodaje Zoričić, mora biti konstruktivna, staložena i argumentirana, koja će nas jačati.

Zoričić je rekao i da ono što su pred izbore obećali to će ostvariti u iduće četiri godine. "Nastavimo što je bilo dobro a promijenimo što nije", dodao je.

Vijećnica SDP-a Sanja Radolović, odgovarajući a kritike iz IDS-ovih redova, priredila je pravi vremplov obećanja i uglavnom nerealiziranih najava donedavnog gradonačelnika Borisa Miletića. 

- Upravo smo usvojili Proračun Grada Pule za 2022. godinu u kojem se nalaze sredstva za početak kapitalnih projekata poput uređenja Kandlerove ulice, Giardina, obnova kupališta Stoja, izgradnje stanova za mlade, dogradnje doma za starije i nemoćne osobe “Alfredo Štiglić”, obnovu sportske infrastrukture -igrališta na Valkanama, pomoćnih terena NK Istre 1961, dogradnje škola I izgradnje vrtića itd. Uvijek može bolje, ali mislim da nakon svega 6 mjeseci ove programsko-političke suradnje Nezavisna lista Filipa Zoričića Možemo Pula - Politička platforma i SDP Pula smo pokazali da nam je stalo do mladih i starih, do razvoja predškolskog odgoja, kulturne baštine, sporta, komunalne infrastrukture i pulskog gospodarstva u cjelini. Naravno, iz IDS-a nisu propustili dijeliti lekcije na tu temu, iako su posljednjih 10-ak godina obećavali niz kapitalnih projekata od kojih nisu ostvarili niti jedan, navodi Radolović.

U uvodnoj riječi pulski gradonačelnik Filip Zoričić je, uoči rasprave o proračunu za 2022., ukratko izložio glavne intencije najvažnijeg gradskog financijskog dokumenta koji odražava identitet, sadašnje potrebe građana ali i trasira razvoj Pule prema otvorenom, pametnom i zelenom gradu, prvom gradu u Hrvatskoj koji će dobiti i certifikat koji jamči borbu protiv korupcije. Zoričić je pozvao i poziciju i opoziciju na poniznost, rad, mir i konstruktivnost u kritikama u korist općeg dobra. 

- Ovaj proračun je naš i moj početak. Želimo Pulu istih i jednakih a ne odabranih. Dosta je jednoumlja, ali i podjela. Ispričavam se ako sam u svojim nastupima bio bezobrazan i bahat. Svi moramo biti spremni na kritiku, i pozicija i opzicija. Građani su umorni od svađa i licemjerja, rekao je, uz ostalo Zoričić.

Emotivno je citirao i Vladu Gotovca, danas na obljetnicu smrti velikog čovjeka, političara i knjževnika: I znam, sasvim sigurno znam da ću u ovoj ljubavi i s ovom ljubavi, u ovom dostojanstvu i s ovim dostojanstvom živjeti i kad me ne bude i to je moja radost i to je moja snaga kao i svih vas.

U uvodnoj riječi Zoričić je naglasio kako Pula treba osnažiti gradsku upravu jer je tijekom 2022. čekaju pripreme za značajne EU projekte, planirane su i izmjene GUP-a, novi javni prostori kao što je Pragrande, uređenje Štinjana, rekonstrukcija Giardina i kupališta Stoja, pripreme za rekonstrukciju Kandlerove ulice, počinjemo i s izgradnjom stanova za mlade...  

Zoričić je najavio i ulaganje 2 milijuna kuna u gospodarenje otpadom, ulaganje u škole ali i omogućavanje produženog boravka i početak uvođenja građanskog odgoja u škole.

- Želimo suradnju s općinama Puljštine, Županijom i državom. Sve što smo obećali ćemo napraviti, ali ne možemo sve odmah, naglasio je Zoričić pozivajući vijećnike da podrže proračun. (iPress)