Na Upravnom sudu u Rijeci donesena je nepravomoćna presuda i odbijen je tužbeni zahtjev Zelene akcije i Zelene Istre, kojim su te udruge tražile da se poništi rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, tj. okolišna dozvola za termoelektranu na ugljen Plomin 1.

Kako su izvijestili s tog suda, pri objavi presude na koju su moguće žalbe Visokome upravnom sudu obrazloženo je da se u tom upravnom sporu ne odlučuje je li planirani rad Plomina 1 u neskladu sa strategijama i planovima Hrvatske elektroprivrede (HEP) i hrvatske Vlade.

Prema obrazloženju, ta pitanja nisu predmet razmatranja prilikom utvrđivanja uvjeta za izdavanje okolišne dozvole. Sud je utvrdio da je osporavano rješenje doneseno u skladu s valjanim propisima kojima je regulirano izdavanje okolišne dozvole za već postojeća postrojenja. Pritom je utvrdio i da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u upravnom postupku pravilno i potpuno utvrdilo odlučne činjenice uz valjanu primjenu materijalnog prava.

Cjeloviti razlozi za presudu bit će u pisanom otpravku, koji će strankama biti poslan u roku od 15 dana.

"Uzevši u obzir prošlotjedne javne istupe dijela stranaka u sporu, Upravni sud u Rijeci dodatno napominje da se u ovome upravnom sporu odlučuje isključivo o zakonitosti konkretne okolišne dozvole za spomenuti zahvat, a ne o tome treba li Hrvatska i dalje koristiti ugljen pri proizvodnji električne energije, niti o pravilnosti ili promašenosti hrvatske energetske politike. Ova pitanja ne ulaze u domenu sudbene vlasti, niti se o njima odlučuje u sudskim postupcima", priopćio je taj sud.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije rekao je u petak da će udruge nakon primitka obrazloženja presude razmotriti mogućnosti i vjerojatno uložiti žalbu.

Ivčić je prije tjedan dana na konferenciji za novinare ispred zgrade Upravnog suda u Rijeci rekao da su Zelena akcija i Zelena Istra na tom sudu protiv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja podnijele tužbu kojom traže da se poništi okolišna dozvola za termoelektranu na ugljen Plomin 1.

Podsjetio je da je termoelektrana na ugljen Plomin 1 stara 50 godina, da joj je još 2018. istekla okolišna dozvola te da je zatvorena nakon velikog požara nekoliko mjeseci prije nego što joj je istekla dozvola.

No, HEP je ubrzo nakon toga pokrenuo postupak za izdavanje nove okolišne dozvole, koju je to ministarstvo i izdalo. Ivčić je istaknuo da u tom procesu uopće nije provedena procjena utjecaja na okoliš kako bi se utvrdilo je li prihvatljivo produljenja rada te termoelektrane te kako je postupak bio obilježen nepravilnostima.

U udrugama smatraju kako je "porazno da HEP i Vlada dugoročno i dalje računaju na ugljen kao važan energent", da je prije najmanje deset godina svima bilo jasno da doba ugljena ubrzano ide svojem kraju te da je Hrvatskoj nužan hitan plan potpunog napuštanja ugljena.

Ivčića je još rekao kako od Plomina 1 treba potpuno odustati, da treba pripremiti zatvaranje Plomina 2 u idućih pet godina i hitno pokrenuti proces tranzicije energetskog sektora prema obnovljivim izvorima.

(Hina)