Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak je pojasnio okolnosti odlaska na Europsko prvenstvo, zapitavši zašto Povjerenstvo za sukob interesa u istim slučajevima nije otvorilo postupak protiv drugih dužnosnika, iako su i oni vodili članove obitelji.

„Postupio sam identično onome što je bila praksa na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Kataru 2022. A to znači da sam dobio službeni poziv predsjednika UEFA-e da nazočim utakmicama Europskog prvenstva. Taj poziv dobili su i predsjednik Republike, i predsjednik Vlade, i predsjednik Sabora. Dakle, radi se o dosadašnjoj praksi gdje uvijek Međunarodne federacije ili zemlja domaćin pozovu političke predstavnike zemlje koje igraju utakmicu da dođu i gledaju tu utakmicu”, rekao je Jandroković pojašnjavajući okolnosti odlaska u Njemačku, nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo postupak jer je na utakmicu poveo i sina.

Službenim avionom išlo se na takva događanja još od vremena Franje Tuđmana

Dodao je da su iz poziv dobili i informaciju da je UEFA osam mjesta namijenila izaslanstvu Republike Hrvatske, a tako je, kaže, bilo i u Kataru kamo su temeljem poziva odlazili najviši hrvatski državni dužnosnici zajedno s izaslanstvom i članovima obitelji.

Što se tiče Vladinog službenog aviona, pojasnio je da se od vremena Franje Tuđmana pa Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, svaki put na takva događanja išlo i službenim avionom.

„Dakle, nema nikakve iznimke, niti je ovo moje postupanje odudaralo bilo čega što se događalo svih ovih 30 godina i službeni avion korišten je za takve svrhe temeljem odluke predsjednika Vlade i predstojnika ureda koji odobravaju službeni zrakoplov za službene svrhe”, istaknuo je.

„Kada je riječ o mom sinu, zbog čega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo postupak?", upitao je i dodao da su na Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru i predsjednik Vlade i predsjednik Republike, pa i on, kao predsjednik Sabora, išli u društvu s članovima svojih obitelji, ali da to nije izazvalo nikakav interes Povjerenstva. Nisu otvorili bilo kakav postupak, niti su dali bilo kakve smjernice ili naputke državnim dužnosnicima da to nije u redu i da treba mijenjati tu praksu, upozorio je.

Držeći se toga što je bilo u Kataru, dodao je, postupio sam na identičan način, baš vodeći računa o tome da je to bilo postupanje koje Povjerenstvo pa ni javnost nisu doveli u pitanje. Dodao je i da je u najavi odlaska stavio da s njim ide i njegov mlađi sin, "bez ikakve zadnje namjere, nego otvoreno, jasno i vidljivo" misleći da to tako treba biti.

Hoće li povjerenstvo otvoriti postupke i protiv drugih dužnosnika?

Jandroković je kazao da bi volio da predsjednica Povjerenstva javno kaže kako je moguće da otvara postupak protiv jednog dužnosnika koji je postupio identično kao i drugi dužnosnici prije njega protiv kojih nisu otvoreni ti postupci.

"Znači li to da će sada, nakon što je otvoren postupak protiv mene, biti otvoreni postupci i protiv drugih i koja je to logika da ako je to do jučer bilo u redu, danas više nije i kako se jedan standard primjenjuje na predsjednika Sabora, a drugi na predsjednika Vlade i Republike, iako je riječ o identičnom ponašanju?", upitao je i dodao da ga to zanima jer je doveden "u poprilično neugodnu situaciju".

Ispada da sam napravio nešto mimo pravila, praktički zloupotrijebio svoju poziciju i iskoristio to za dobrobit nekoga od svojih bližnjih, iako, istaknuo je, u mojoj situaciji nema elemenata koji su drugačiji od ranijih istih slučajeva, koje ni javnost ni drugi dužnosnici nisu propitivali.

"Moje mišljenje je da ne treba otvarati postupak protiv tih drugih, ali ako je otvoren protiv mene, onda se mora otvoriti i protiv njih”, rekao je. Dodao je i da je podmirio noćenje i ostale hotelske troškove svog sina. 

Povjerenstvo: Ispitat ćemo sve u slučaju Jandrokovića i odlučiti pokrećemo li postupak

Zamjenica predsjednice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Ines Pavlačić izjavila je u utorak da će u slučaju predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića to tijelo sve propitati, nakon čega će donijeti odluku hoće li pokrenuti postupak ili neće.

Pavlačić je podsjetila da je Povjerenstvo jučer otvorilo predmet u slučaju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića jer je na utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u Berlin, na koju je putovao Vladinim zrakoplovom, poveo i sina te napomenula da su imali niz medijskih upita vezano za to, ali isto tako i niz upita građana u konkretnoj situaciji.

"Člankom 6. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, propisano je da građani u svakom trenutku imaju pravo biti upoznati s ponašanjem obveznika kao javne osobe. I toga svi koji obnašaju javne dužnosti trebaju biti svjesni. Upravo iz tog razloga, Povjerenstvo je, kao samostalno i neovisno tijelo, otvorilo predmet u konkretnom slučaju", rekla je.

Napomenula je da samim time što su otvorili predmet, bilo bi ovom trenutku neozbiljno govoriti o njegovom ishodu jer Povjerenstvo, prije svega u konkretnoj situaciji, mora ispitati sve relevantne činjenice, skupiti svu relevantnu dokumentaciju i nakon toga donijeti odluku.

"Otvoren je postupak, ali još nije donesena odluka da li ćemo taj postupak i pokrenuti zbog moguće povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa ili će postupak biti nepokrenut, a to ovisi o tome što ćemo u ovoj fazi utvrđivanja činjenica i prikupljanja dokumentacije utvrditi", naglasila je Pavlačić.

Povjerenstvo se i prije bavilo putovanjima dužnosnika

Kao netočnu odbacila je tvrdnju da se bivši sazivi nisu bavili putovanjima dužnosnika jer, napomenula je, o tome postoje objavljene odluke. "Povjerenstvo će uzeti u obzir svu relevantnu praksu, znači i bivšeg saziva povjerenstva, ispitati i postupanja u sličnim situacijama i na temelju toga donijeti odluku", rekla je.

Kazala je i da je Povjerenstvo već donijelo smjernice, kada se igralo Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ali će, ako se utvrdi potreba, propisati i jasnije smjernice.

"Ta situacija se konkretno odnosila na darove, primanje nedopuštenog dara, međutim, isto tako je Povjerenstvo utvrdilo da se primanjem nedopuštenog dara ne smatraju pozivi protokolarne naravi od strane predstavnika Ruske federacije i međunarodnih organizacija, te ako dužnosnici na navedenom prvenstvu prisustvuju kao članovi Hrvatskog nogometnog saveza", rekla je.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak je pojasnio okolnosti odlaska na Europsko prvenstvo, zapitavši zašto Povjerenstvo za sukob interesa u istim slučajevima nije otvorilo postupak protiv drugih dužnosnika, iako su i oni vodili članove obitelji.

Rekao je i da je postupio identično onome što je bila praksa na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Kataru 2022., da je dobio službeni poziv predsjednika UEFA-e da nazoči utakmicama Europskog prvenstva i da su taj poziv dobili i predsjednik Republike i predsjednik Vlade te da se radi o dosadašnjoj praksi. Dodao je i da bi volio da Povjerenstvo javno kaže kako je moguće da otvara postupak protiv jednog dužnosnika koji je postupio identično kao i drugi dužnosnici prije njega protiv kojih nisu otvoreni ti postupci. (Hina)