Pripadnici Državne policije u Rimu utvrdili su tko je danas ujutro zaprijetio smrću premijerki i predsjednici političke stranke Fratelli d'Italia (Talijanska braća) Giorgi Meloni i njezinoj kćeri Ginevri. Riječ je o 27-godišnjem nezaposlenom muškarcu iz Arezza u Toscani čije ime policija i državni tužitelj ne žele otkriti.

Naime, neimenovani muškarac je preko Twittera poslao poruku Giorgi Meloni u kojoj je napisao:"UBIT ĆU TEBE I TVOJU KĆERKU AKO UKINEŠ DOHODAK, NE ŠALIM SE...!" To je, prema objavi brojnih televizijskih postaja i portala, obznanila Državna policija koja u suradnji s državnim tužiteljem vodi istragu. Riječ je o naknadi koju primaju nezaposleni u Italiji.

Danas je to najveći skandal u Italiji a dužnosnici talijanske vlade, među kojima potpredsjednik i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani (Forza Italia - Naprijed Italija) i drugi političari vladajuće trojke Meloni-Salvini-Berlusconi, oštro osuđuju prijetnje Meloni i njezinoj kćerci.

Još se političko-kriminalni slučaj nije završio, a Mattino 5 News Berluconijueve televizijske postaje Canale 5, najgledanije na Apeniskom polutoku, jutros je emitirala vijest da se večeras u Milanu otvara operna sezona u milanskoj Scali, jednoj od najvećih i najpoznatijih svjetskih opernih kuća, ali da na predstavu neće pustiti najavljenu premijerku Giorgu Meloni?!

Naime, ujutro su prosvjednici bojom gađali ulaz u Teatro alla Scala u kojem će večeras biti svečano otvorena operna sezona.  Pet aktivista iz grupe "Posljednja generacija" blokirala je policija nakon što su bacili plavu boju na ulaz u Scalu.

"Posljednja generacija - nema plina, nema ugljena", pisalo je na jumbo plakatu koji su izložili neki članovi prije nego što ih je policija identificirala. Napad na kazalište bio je procijenjen rizik, pogotovo na dan premijere i uz paradu ličnosti koje će sudjelovati u događaju. I uoči same premijere večeras je više prosvjednika pokušalo probiti policijski kordon. 

No, sve će, čini se proteći u redu, unatoč napadima, prosvjedima i kontroverzama oko premijere. Sezona u Scali se, naime, otvara s ruskom operom 'Boris Godunov' ruskog skladatelja Modesta Musorgskog, inspiriranoj istoimenom Puškinovom dramom i Karamzinovom 'Povijesti ruske države' što su brojni Talijani i Ukrajinci shvatili kao potporu Putinu i agresiji Rusije na Ukrajinu. No, talijanska politika to komentira kao iskaz poštivanja kulture i tradicije Rusije kao sastavnog dijela europske kulture.

- Moramo poštovati kulturu i ne dopustiti Putinu da je uništi, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

U Scalu su tako večeras sretno stigli premijerka Giorgia Meloni, Ursula von der Leyen, brojni uglednici iz Italije i svijeta a najveći pljesak i višeminutne ovacije dobio je predsjednik Italije Sergio Mattarella. (Piše: Armando Černjul)