Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović danas je pred Ministarstvom dao izjavu za medije na temu Schengena.

"Činjenica je da je Austrija od početka procesa podržavala Hrvatsku i tu se ništa nije promijenilo. Austrija je među državama koje će od ulaska Hrvatske u Schengen imati najviše koristi" rekao je ministar.

 

Ističe kako je Hrvatska primijetila porast broja migranata, no u Austriji je on znatno veći. Ove godine je povećan broj ilegalnih migracija na svim rutama, pogotovo na ovoj istočno-mediteranskoj ruti.

Najavio je sjednicu vijeća u petak na kojem će se raspravljati o problemu migranata. "Znam da je ovo bila poruka koju je Austrija zapravo uputila svima koji sudjeluju i organiziraju taj sastanak ministara unutarnjih poslova sljedeći petak u Bruxellesu da se treba voditi računa o ukupnoj krizi s migrantima", pojašnjavajući da se radi o praćenju svih poznatih ruta.

"Dobar je signal što u srijedu austrijski kancelar dolazi u Hrvatsku kada će se sastati s premijerom Plenkovićem" smatra, dodajući kako će ova tema sigurno doći na dnevni red.

"Austrija ne vidi Hrvatsku kao problem, uživali smo njihovu podršku i siguran sam da će to biti 8.12. gdje bi se trebala donijeti konačna odluka", kazao je Božinović. Dodaje kako Hrvatska dobro radi svoj posao kontrole granica. "Hrvatska je dobitak i za Schengen i za EU jer smo prošli takav trening kroz ispunjavanje uvjeta za ulazak u Schengen kakav nije prošla niti jedna druga država".

"Ilegalne migracije ostat će dugo tema kojom ćemo se baviti" zaključio je ministar dodajući kako mnogo čimbenika utječe na broj migranata, među kojima su rat, glad i klimatske promjene. "Europa je dan danas sigurno najugodnije mjesto za život na planetu, međutim i ona ima svoje granice" smatra Božinović.

"Sada smo u završnici, mislim da se radi odličan posao no on se radi već pet godina inače ne bismo došli u ovu fazu gdje možemo čekati i nadati se da će 8.12. sve proći kako smo najavili" rekao je ministar dodajući kako "nema naznaka" da će se dogoditi nešto neočekivano.

"Kada je u pitanju Austrija, siguran sam da oni vide sve prednosti ulaska Hrvatske u Schengen" odgovorio je na novinarsko pitanje o jučerašnjoj izjavi austrijskog ministra unutarnjih poslova. "On je meni rekao da Austrija nije imala i nema ništa protiv Hrvatske. Siguran sam da je njhova glavna zabriutost povećanje migracija na istočnoj balkanskoj ruti. To je nešto o čemu ćemo razgovarati u petak" objasnio je.

Iako je na prvoj raspravi Vijeća EU izgledalo kao da se situacija razvija pozitivno za Hrvatsku, samo tri dana kasnije, austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je izjavio kako je Austrija protiv ulaska Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor i ukidanja kontrola na granicama Europske unije, donosi Večernji.hr