Projekt prenamjene zgrade bivšeg vojnog objekta, odnosno Mornaričke bolnice, za potrebe istarskog Sveučilišta, ukupne vrijednosti 22 milijuna kuna, predstavljen je u ponedjeljak na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile - Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković".

Riječ je o projektu koji je odobren za financiranje slijedom prijave na Poziv "ITU - obnova brownfield područja u urbanom području Pule" koji se kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja provodi u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.".

"Sveučilište Jurja Dobrile u Puli djeluje u zaista ograničenim prostornim kapacitetima. U najmu smo u nekoliko lokacija i plaćamo visoke cijene godišnjeg najma, a uz sve to još uvijek se susrećemo s problematikom prostor, kako za nastavu i za znanstveno-istraživačku djelatnost tako i za sam studentski život naših studenata", istaknula je koordinatorica projekta te voditeljica Ureda za znanost i projekte Sanja Radolović.

Od 14 milijuna kuna projekt će se financirati sredstvima iz Europske unije kroz ITU mehanizam, dok je preostali dio sredstava osiguran od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Projekt predviđa projektiranje cijele glavne zgrade bivše Mornaričke bolnice. Dosad je već izrađena konzervatorska podloga, geodetski nacrt stvarnog stanja, studija izvodljivosti a u tijeku je izrada projektno-tehničke dokumentacije temeljem koje će se izvesti radovi na adaptaciji prostora.

"Očekujemo da će faza projektiranja glavnog izvedbenog projekta biti gotova do prosinca a provedbom projekta obnovit će se 4.260 četvornih metara korisne površine zgrade. Nakon toga slijedi raspisivanje natječaja nabave za izvođenje građevinskih radova u trajanju od dvanaest mjeseci. Cijeli projekt trebao bi biti gotov do prosinca 2022. godine", rekla je Radolović.

Na taj način bit će osiguran prostor za četiri sastavnice Sveučilišta te prateće djelatnosti informatičke i knjižnične potpore kao i servisnih sadržaja.

Istarski župan Boris Miletić naglasio je kako Sveučilište ima snažnu potporu lokalne uprave i samouprave te je županija puno uložila u razvoj sveučilišnog kampusa i boljih uvjeta studije.

"Naše sveučilište se danas širi i to je veliki potencijal razvoja. Upravo iz tog razloga županijska skupština donijela je odluku o prepuštanju bivše Mornaričke bolnice našem sveučilištu kako bi imali kvalitetnije prostorne uvjere za rast i razvoj", kazao je.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić ocijenio je kako će projekt pridonijeti tome da Pula zaista bude sveučilišni grad, naročito kada se zna da 50 posto studenata dolazi izvan Pule i Istre. "Studenti koji će kroz nove programe dolaziti ostati će živjeti u našem gradu i baviti se znanošću", kazao je.

(Hina)