Doktorica Jasna Valić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije za Dnevnik Nove TV govorila je o tome zašto je važno predolženo zatvaranje škola, vrtića te ostalih ustanova u toj županiji.

"Dječji kolektivi su u ovom slučaju posebno osjetljivi jer se radi o virusu koji se prenosi kapljičnim putem kao virus gripe. Kada takav virus uđe u dječji kolektiv, gdje na jednom mjestu u zatvorenom prostoru ima puno djece, on tu brzo procirkulira.

Kako pokazuju primjeri iz Kine za malu djecu i malo odrasliju virus nije tako ozbiljan jer ne izaziva tešku bolest sa komplikacijama, međutim, svako zaraženo dijete će taj virus odnijeti u svoju kuću, a tamo će moći zaraziti članove obitelji od kojih će neki biti i oni koji spadaju u kategoriju rizičnih, dakle stariji sa kroničnim bolestima", objasnila je Valić. 

Dodala je kako nastaje problem ako se širi epidemija teškog oblika bolesti.

Valić kaže da je realna mogućnost da poraste broj zaraženih jer su dvojica mladića u Puli zaražena u području Italije koje nije bilo označeno kao crvena i rizična.

 "Kako je Italija kao protuepidemijske mjere provodila zatvaranje, naprije Lombardije, a sad i ove granice, dosta je ljudi iz onih područja došlo na naše područje. Možemo u naredna dva tjedna očekivati veći broj zaraženih i oboljelih", kaže Valić za Novu TV