Hrvatska muška rukometna reprezentacija pobijedila je izabranu vrstu Sjeverne Makedonije sa 40-34 (22-19) u prvoj utakmici Croatia Cupa pred do kraja ispunjenim tribinama dvorane Žatika u Poreču.

Croatia Cup je posljednji pripremni turnir uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu koje je na rasporedu od 11. do 29. siječnja, a domaćini su Švedska i Poljska.

Najbolji strijelac Hrvatske bio je Ivan Martinović sa osam pogodaka iz osam udaraca. Paolo Kraljević je postigao šest golova, a Igor Karačić pet. Po četiri puta su mrežu pogađali Lovro Mihić i Filip Glavaš. Kod Makedonaca su najbolji bili Dejan Manaskov sa devet golova i Filip Kuzmanovski sa sedam pogodaka.  

Hrvatski rukometaši su u prvom poluvremenu dvaput došli do četiri pogotka prednosti (9-5, 10-6), ali su Makedonci uspjeli u 22. minuti doći do izjednačenja (15-15).

Izbornik Hrvoje Horvat je u tom dijelu utakmice bio nezadovoljan obrambenim angažmanom svojih izabranika. Nakon prvih 30 minuta efikasna Hrvatska je vodila 22-19.

U drugom poluvremenu su hrvatski rukometaši održavali prednost između tri i pet pogodaka, da bi 15 minuta prije kraja prvi put došli na +6 (31-25). U 52. minuti Hrvatska je imala sedam golova više (36-29), ali su Makedonci odgovorili serijom od tri pogotka.

Primakli su se izabranici Kirila Lazarova i na tri gola zaostatka (37-34), ali je s dva gola Lovre Mihića i jednim Filipa Glavaša Hrvatska došla do konačnih 40-34. 

U subotu (20.15 sati) je na Croatia Cupu na rasporedu utakmica Izrael - Sjeverna Makedonija, a u nedjelju (20.15 sati) će turnir biti zaključen dvobojem Hrvatske i Izraela.

Izabranici Hrvoja Horvata će prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu odigrati u petak, 13. siječnja (20.30 sati) protiv reprezentacije Egipta, a domaćin skupine G je švedski Joenkoeping. Tamo će se hrvatski rukometaši još susresti s reprezentacijom SAD-a (15. siječnja) i reprezentacijom Maroka (17. siječnja). Tri najbolje reprezentacije će nastaviti natecanje u drugom dijelu grupne faze. (Hina)