Hrvatska policija uhitila je članicu ruske grupe Pussy Riot, piše u srijedu Večernji čist, navodeći da Ajsoltan Nijazovu turkmenski režim traži zbog navodne pronevjere novca, ali u pozadini su politički razlozi.

S članicama benda Mašom Aljohinom, Olgom Borisovom, Dianom Burkot-Kot i videoumjetnikom Vasilijem Bogatovim Večernji list razgovarao je dan nakon nastupa u Zagrebu, kada su u panici pokušavali saznati što se s njihovom prijateljicom događa. Poručuju da će njihovu članicu ubiti ako bude izručena Turkmenistanu.

"Dok smo boravili u Sloveniji prije nekoliko dana, u naš hotel je usred noći upala policija i uhitili su je, navodno zato što je Interpol za njom raspisao tjeralicu. Međutim, ona nije kriminalka i ne nalazi se na popisu traženih osoba Interpola, već je tu riječ o slučaju iz 2002. godine, kada je za njom raspisana tjeralica u Turkmenistanu", objašnjava Aljohina.

Ajsoltan Nijazova, kako joj glasi ime koje na nesreću dijeli s pokojnim turkmenistanskim predsjednikom Saparmuratom Nijazovom, podrijetlom je iz Turkmenistana. Njezin otac, koji je, saznajemo od članova Pussy Riota, bio član opozicije, uhićen je u valu s tisućama navodnih konspiratora u pokušaju atentata na tadašnjeg diktatora Saparmurata, nakon čega je umro – ili je ubijen – u zatvoru.

"To vam je staljinovski princip", govori nam Olga Borisova: Kada su joj uhitili oca, željeli su se dočepati i nje. Optužili su je zatim za pronevjeru novca iz središnje banke Turkmenistana, što je, uvjeravaju nas, bila fabrikacija.

Nijazova je sa sinom izbjegla u Švicarsku, odakle nije mogla biti izručena u Turkmenistan i gdje je bez problema boravila do 2011. godine, kada je na zahtjev turkmenistanskih vlasti za njom tjeralicu izdala Rusija. Uhićena je te deportirana u Rusiju gdje je odslužila pet godina zatvorske kazne, tijekom kojih je upoznala i Mašu Aljohinu, tada također iza rešetaka zbog čuvenog performansa u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi.

Nakon odsluženja kazne dobila je putovnicu i vratila se u Švicarsku, gdje joj živi sin te je normalno putovala diljem Europske unije i u Rusiju. Iz Rusije je posljednji put otišla zbog invazije na Ukrajinu. Zbog toga je doživjela nevjerojatan šok, noćnu moru, kada je uhićena u Sloveniji. Deset sati provela je u policiji, zatim sedam na sudu, da bi joj se tužitelj i sudac na koncu ispričali zbog nesporazuma. S rješenjem iz Slovenije doputovali smo do hrvatske granice, gdje ju je hrvatska policija ponovno privela.

Hrvatska policija postupila je kao i slovenska. Interpolovu tjeralicu se ne može ignorirati i obje su policije postupile isto, kažu iz MUP-a.

"Članica Pussy Riota privedena je nadležnom sucu. U Sloveniji je proces trajao jako kratko i tamošnji je sudac odmah donio presudu da je se pusti. Ista procedura je ponovljenja u Hrvatskoj, no tu je sudac na Županijskom sudu u Zagrebu odlučio drugačije i odredio ekstradicijski pritvor. Sada traje postupak, koji ma svoje faze, a uhićena članica Pussy Riota ima pravo žalbe", rekao nam je MUP, piše novinarka Večernjeg lista Tia Šepo. (Hina)