Međunarodna koprodukcija, film "C.L.E.A.N", psihološki triler s elementima horora u cijelosti snimljen u Puli, kraj godine dočekuje s ukupno 22 nagrade na festivalima diljem svijeta, među kojima se ističe njih čak deset s festivala u New Yorku.

Namijenjen za međunarodno tržište film je ostvaren na engleskom jeziku, režirao ga je Aurelio Toni Agliata, producirao njemački Dream Team Picture s Filmskim centrom Istre.

Film je dosad nagrađivan u Los Angelesu, New Yorku, Ateni te u Beogradu, na Festivalu srpskog filma fantastike, gdje je osvojio nagrade za najbolji film i producenta (Vjekoslav Katušin) te za sporednu ulogu (Costas Mandylor).

Glume još Tom Sizemore, Fred Lobin, Jenny Paris, a tu je i nekoliko njemačkih glumačkih zvijezda.

Jedan od glumaca bio je i Jani Zombori Banovac, ujedno producent i predsjednik Filmskog centra Istre.

"Cijeli se film snimao u Puli tijekom trideset dana 2017. godine, a premijerno je prikazan ove godine na beogradskom festivalu", rekao je Banovac za Hinu. 

Po njegovim riječima, pripreme lokacija, smještaja za međunarodnu ekipu, sve pravne i produkcijske poslove obavili su u svega šest mjeseci i Filmski centar Istre prvi je imao "dovoljno hrabrosti i odvažnosti da izvede koprodukcijski jedan ovakav ozbiljan internacionalni projekt."

Banovac se pohvalio kako je film napravljen mimo hrvatskih institucija i unatoč tome od same premijere niže uspjehe. "Prije dva dana na festivalu u New Yorku osvojili smo prestižne FFGT nagrade u svih 10 kategorija, to je prvi put da se tako nešto dogodi u povijesti filma", istaknuo je.

Film opisuje kao "fantastični psihološki triler" koji nema toliko krvi koliko je uzbudljivih i zastrašujućih događaja na misaonoj, mentalnoj razini.

"Radnja je smještena u instituciju za odvikavanje od poroka poput alkohola i kocke, gdje dolaze poznate pop zvijezde i menadžeri, a liječi ih se uz pomoć glazbe. Uskoro se počnu dešavati čudne stvari, malo po malo ljudi počinju nestajati", rekao je.

Najavio je da će film i u idućoj godini nastaviti svoj festivalski put, pušten je i u prodaju, a pregovara se za njegovo prikazivanje na Netflixu.

Producent Vjekoslav Katušin iz Dream Team Picture izjavio je kako te 22  nagrade nekome znače malo, a nekome sve, no oni idu i na osvajanje  Oscara. 

Dodao je su tim filmom stvoreni "čvrsti temelji za jednu lijepu priču koja se ima očitovati u stvaranju budućih filmskih djela, jer ova ekipa ima još puno toga za pokazati i to ne samo Balkanu i Hrvatskoj već i cijelome svijetu."

Costas Mendylor komentirao je svoj boravak u Hrvatskoj koju poznaje i voli od malena jer je odrastajući u Melbourneu svakodnevno igrao nogomet s Hrvatima. "Imam osjećaj da poznajem Hrvatsku. Pula je predivan grad", napomenuo je.

(Hina)