ZAMBRATIJA - Odu listu iliti švoji, kako znalci kažu, kraljici bijele, visoko cijenjene i kvalitetne ribe, ‘ispjevala’ je Rosetta Zancola Martinčić iz Zambratije. U obiteljskom hotelu ‘Villa Rosetta’, održana je promocija prve kuharice, udžbenika, ‘podsjetnika’, savjetodavne zbirke recepata kako pripremiti vrlo kvalitetnu ribu.

Pet prijedloga za pripremu lista za predjelo, šest prijedloga ‘primi piatti’ i isto toliko za ‘secondo piatto’ te jedan prijedlog za desert, nevjerojatno skladnu ‘sinfoniju od lista s kremom od naranče i čokolade rastopljene na ljutom peperončinu’, kruna je malog ali nadasve zanimljivog kuharskog priručnika namijenjenog samoukim kuharima i kuharicama no s kojim se bez problema mogu koristiti i profići.

Recepti nisu plod moje mašte već su prikupljeni u kuhinjskoj svakodnevici, veli Rosetta Zancola Martinčić. Prije tri godine lansirali smo ideju o potrebi većeg valoriziranja lista iliti švoje kao vrhunsko kvalitetnog gastronomskog ‘prizvoda’ koji je u našem moru dostupan cijele godine a koji je kao mogući turistički brend najzapadnijih dijelova Istre potpuno zapostavljen.

Iz ideje o potrebi promoviranja lista iliti švoje, turističke zajednice s Bujštine razvile su turističku promotivnu akciju ‘Zatna švoja’ koja se u 20 restorana na Bujštini održava od 23. listopada do 22. studenog. (DM)