Općina Medulin će 14. lipnja ugostiti turneju Dobra energija, kampanju kojom Zelena energetska zadruga (ZEZ) potiče solarnu energiju u vlasništvu građana. Turneja svim zainteresiranim mještanima Medulina donosi prilike za besplatno informiranje o solarnoj energiji za kućanstva.

Turneja Dobra energija u Medulinu, 14. lipnja:

Sunčani dnevni boravak - 10:00 sati, Centar 52

Mjesto za informiranje na kojem će mještani, uz solarnu kavu, moći upoznati sve komponente male solarne elektrane, upoznati se s digitalnim tečajem Solarna pismenost te napraviti okvirni izračun investicije u vlastitu solarnu elektranu.

Predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane?” - 18:00 sati, multimedijalni centar 3mc u Medulinu, Centar 58

Informativno predavanje na kojem će mještani imati priliku čuti detaljne informacije o realizaciji i korištenju solarnih elektrana - od troškova, uvjeta koje je potrebno zadovoljiti, do obračuna i učinkovitog korištenja solarne energije u kućanstvu. Prijavite se za sudjelovanje na predavanju.

Medulin će biti sedmi od jedanaest gradova/općina koje će ZEZ u sklopu ovogodišnje turneje Dobra energija obići do kraja rujna s ciljem da ih podrži u većem iskoraku prema solarnoj energiji koja u Hrvatskoj ima izuzetan potencijal.

“Kao Općina Medulin kontinuirano ulažemo i unaprjeđujemo procese uštede električne energije, zaštite okoliša i smanjenje troškova poslovanja. Tako smo započeli sa provedbom projekta postavljanja solarnih elektrana na javne zgrade u vlasništvu Općine Medulin te s modernizacijom sve javne rasvjete na našem području. Time ćemo ostvariti znatne uštede za općinski proračun, ali i direktno utjecati na zaštitu okoliša. Želja nam je i da svi naši mještani ulažu u male solarne elektrane te ih kroz ovakve programe želimo dodatno educirati i potaknuti na iskorak prema solarnoj energiji. Također, ove smo godine u Općinski proračun uvrstili i stavku poticaja za mještane za prelazak na obnovljive izvore energije" -” izjavio je načelnik Općine Medulin Ivan Kirac.

U svakom gradu/općini-domaćinu turneje, ZEZ uz aktivnosti za građane održava i aktivnosti jačanja kapaciteta djelatnika gradske i općinske uprave za razvoj projekata solarne energije. U tome je poseban naglasak na solarnoj energiji u vlasništvu i/ili suvlasništvu mještana, kroz planiranje mjera podrške mještanima u ulaganju u solarne elektrane za obiteljske kuće i/ili razvoj projekata solarnih elektrana na javnim zgradama.

Ovo je treće izdanje turneje Dobra energija kojom je ZEZ od 2020. obišao preko 20 gradova diljem Hrvatske. Nakon Medulina, turneju će ugostiti još gradovi Pleternica, Umag, Dubrovnik i Zagreb.

Prijavni obrazac za informativno predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane?” na ovom linku, stoji u priopćenju. (iPress)