Medulin će idućeg ponedjeljka, 05. 06. 2023., na temu „Solarna energija za kućanstva“ ugostiti iznimnog gosta, dugogodišnjeg aktivista, edukatora i promotora održivog načina života, posebno za pitanja dobre energije i energetske neovisnosti građana, gospodina Vjerana Piršića iz udruge Eko Kvarner.

Drugi, interaktivni susret o ovoj iznimno aktualnoj temi u obliku ciljanih individualnih konzultacija namijenjenih svim zainteresiranim mještanima nadovezuje se na iznimno uspješno i odlično posjećeno uvodno predavanje o solarizaciji, energetskoj tranziciji i energetskoj neovisnosti, koje je g. Piršić održao u studenom prošle godine u DVD domu u Medulinu

U ovoj će se prilici moći dobiti precizne informacije o troškovima i učincima solarne, fotonaponske elektrane za pojedini objekt i kućanstvo, a temeljem provedbe konkretnih izračuna potrebne snage, troška instalacije i ušteda koje bi za svakoga instaliranje sustava dugoročno donijelo. Naglasak je dakle na konkretnim mogućnostima koje stoje na raspolaganju svakome tko želi krenuti put energetske slobode, a mještani će moći neposredno od stručnjaka s velikim iskustvom u ovom području dobiti odgovore na svoja pitanja, razjasniti nedoumice vezane za izgradnju solarne, fotonaponske elektrane za njihove objekte i kućanstva.

Kako bi što više mještana moglo dobiti jasne i potpune informacije te odgovore na svoja pitanja organizatori mole da sa sobom na susret i razgovor s g. Piršićem ponesu dokumentaciju ili pak pripreme informaciju, ukoliko moguće, o godišnjoj potrošnji električne energije u eurima, kunama i/ili KWH, o tomu koliko (cca) velik krov imaju na svojim objektima i na koju je stranu okrenut te koliku imaju ugovorenu snagu s HEP-om (obično je 13.8 KWH).

Vodeći računa o radnom vremenu zaposlenih osoba, g. Piršić će sa svojim suradnicima, projektantima sustava fotonaponskih elektrana za kućanstva biti na raspolaganju za razgovor i konzultacije u Multimedijalnom centru Općine Medulin – 3mc-u na medulinskoj placi (Centar 58, Medulin), u ponedjeljak 05. 06. 2023. od 13 do 17 sati.

Ulaz je za sve posjetitelje slobodan, konzultacije s g. Piršićem i suradnicima potpuno besplatne, a događaj kao aktivnost projekta "Od fragilnih do AGILNIH pojedinaca i zajednica", organizira udruga Sakramenski uz financijsku podršku Općine Medulin te se ona provodi kao dio programa Dana Općine Medulin 2023. (iPress)