Sunčani ured Grada Poreča, mjesto na kojem će građani, uz prethodnu najavu moći rezervirati termin te besplatno dobiti savjet i tehničku podršku mogućnost korištenja energije sunca kroz vlastitu solarnu elektranu otvoren je u petak u Poreču.

Poreč je time svojim građanima osigurao mjesto na kojem mogu dobiti odgovore o solarnoj fotonaponskoj elektrani i načinu rada, te informacije potrebne za instalaciju solarne elektrane s popisom nacionalnih tijela koja objavljuju natječaje za sufinanciranje solarnih elektrana.

Po riječima direktorice gradskog poduzeća Parentium Gordane Lalić to su ujedno i pitanja koja muče sve one koji žele postaviti vlastitu sunčanu elektranu, a Poreč je prvi kao jedinica lokalne samouprave odlučio otvoriti Sunčani ured.

"U razgovoru s građanima na tu temu mnogi su skrenuli pozornost na činjenicu da, kada je u pitanju realizacija vlastite sunčane elektrane, ne znaju od kuda krenuti", rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Napomenuo je da je Poreč kao jedinica lokalne samouprave dugi niz godina aktivan po pitanju takvih projekata, ima osam solarnih elektrana na javnim objektima koje su od svog postavljanja realizirale više od milijun kilovat sati.

Ured je jedna je od aktivnosti u sklopu provedbe projekta Balkan solar roofs, a koji je financiran u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). Ukupna vrijednost projekta je 442.294 eura. 

Prvi sunčani info dan grada Poreča održat će se idući četvrtak

Grad Poreč-Parenzo i Sunčani ured Grada Poreča-Parenzo, u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom, pozivaju sve zainteresirane građane na SUNČANI INFO DAN GRADA POREČA koji će se održati u četvrtak, 09. veljače 2023. godine, u prostorima Obrtničkog doma Poreč, na adresi Partizanska ul. 5a, 52440 Poreč, u sklopu kojeg će građani tijekom dana na Sunčanom info štandu moći dobiti odgovore na pitanja vezano uz sunčane elektrane, te u sklopu kojeg će se održati dvije stručno-savjetodavne radionice na temu “Kako do vlastite sunčane elektrane?''.

Prva radionica je namijenjena svim obrtnicima, poduzetnicima, tvrtkama i obiteljskim gospodarstvenicima, dok je druga radionica usmjerena na građane (privatne osobe) zainteresirane za postavljanje sunčane elektrane na vlastitoj obiteljskoj kući.

Cilj radionica je dati odgovore na pitanja poput: Kako izgleda proces ugradnje sunčane elektrane? Koji su uvjeti i od kuda krenuti? Kako se određuje snaga elektrane i visina investicije? Kako se ostvaruju uštede? te Koje su mogućnosti sufinanciranja?

S obzirom na ograničeni broj mjesta, mole se svi zainteresirani da svoje mjesto na radionicama osiguraju prijavom putem online obrasca na ovome linku. (iPress)