- Za Aglomeraciju Pula sjever Europska komisija odobrila je bespovratna sredstva, sada čekamo da nam Ministarstvo gospodarstva i službeno proslijedi odobrenje. Većina javne nabave već je odrađena tako da očekujem da će projekt težak najmanje 345 milijuna kuna ići dalje. Problem sušare i lokacije sušare je vezan uz Aglomeraciju centar a samo indirektno s projektom Pulom sjever ali ga ne bi trebao ugroziti. Dok se ne izgradi sušara ili iznađe neki drugi način sušenja fekalnog mulja u sklopu Aglomeracije Pula centar mi ćemo taj mulj zbrinjavati na neki način i tako ćemo to prikazati u projektnoj prijavi za Aglomeraciju Pula sjever. Vjerojatno ćemo ga predavati ovlaštenim uporabiteljima i plaćati njegovo odlaganje po tržišnim cijenama, rekao je direktor Pragrandea Kristijan Benčić na konferenciji za novinare u Mjesnom odboru Štinjan sazvanoj zbog velikog interesa Štinjanaca i nizu suprostavljenih informacija u javnom prostoru.  

- Sazvali smo konferenciju za novinare o statusu projekta aglomeracije Pula sjever koja najvećim dijelom prolazi kroz Štinjan kada govorimo o Gradu Puli. Aglomeracija Pula sjever uključuje ogromna ulaganja u sekundarnu kanalizacijsku mrežu na području MO Štinjan, ali i u vodovodnu infrastrukturu i to ne samo u Štinjanu već i susjednim - općini Fažana i Gradu Vodnjanu. Kroz ovaj projekt u Štinjanu bi se realiziralo oko 10 kilometara sekundarne kanalizacije i oko 3 kilometra vodovodne mreže odnosno zamjena postojeće, rekao je u uvodnoj riječi Nikola Zgonjanin, predsjednik VMO Štinjan.

- U sklopu Aglomeracije Pula sjever, o kojoj već godinama pričamo, planirana je izgradnja sekundarne mreže na području naselja Štinjan, odnosno jednog MO Grada Pule. U sklopu projekta predviđeno je  oko 10,5 kilometara nove kanalizacijske mreže, tri crpne stanice i sama vrijednost tog dijela Aglomeracije izgradnje je nekakvih 20-tak milijuna kuna.

U sklopu toga, u naselju Štinjan u ulicama u kojima bi se obuhvatile projektom jesu Fažanska cesta, Štinjanska cesta, Ulica Fortin, Ulica Baližerka, Ulica Selo, Put za kanalić, Ulica Lunghera, Prilaz Runci, Turulska ulica, Ulica Šurida, Prilaz Plazina i dio Ulice Varoš.

U sklopu Aglomeracije je predviđeno izgraditi sekundarnu mrežu Grada Vodnjana, a konkretno u samom Vodnjanu, Galižani, Peroju i Brabarigi. Planirana je kompletna rekonstrukcija kičme sustava što je izrazito bitno, izgradnja nove mreže od crpne stanice  na Hidrobazi do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Peroju i u sklopu toga ide i kompletna rekonstrukcija svih glavnih crpnih stanica koje su nam ključne. To je nešto što se ne odnosi na same nove korisnike koji bi se uključili ali je izrazito bitno jer su nam te crpne stanice i taj cijeli sustav već polako dotrajao. Sama vrijednost investicije je procijenjena je nekih 345 milijuna kuna. Izgradit će se kanalizacijska mreža na tim područjima, vodovodna mreža i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, rdetaljnije je obrazložio Benčić.  

Potvrdio je da su pripreme već poodmakle. - Javna nabava je raspisana za uređaj za izgradnju otpadnih voda u Peroju, za upravljanje projektom kao i javna nabava za nadzor nad radovima. Ide po modelu 'Crveni FIDIC', a ići će na prethodno Javno savjetovanje sada u prosincu. Kako nam je poziv za dodjelu bespovratnih sredstava bio u Europskoj komisiji na odobrenju, sada je on odobren i vraćen je u Ministarstvo gospodarstva, ali nam službeno još nije poslan – dakle nismo ga još dobili i po dobivanju tog poziva ćemo ići na prethodno savjetovanje sa radovima, a to je sad u 12. mjesecu po najavama koje imamo i po informacijama koje nam dolaze. Što se tiče novca vidjet ćemo kada budemo otvarali ponude što je s ponudama i ciframa i onda ćemo ići u razgovore s Hrvatskim vodama. Priča se o nekakvim razlikama i znači neki kontinđensi će nam biti dodijeljen, kaže Benčić.

Prošli tjedan se iz odgovora Hrvatskih voda dalo isčitati da je za sušionicu mulja moguća druga lokacija, da li je od tada  do danas bilo razgovora o alternativnoj lokaciji, zanimalo je novinare. 

- Razgovara se stalno. I u sklopu Aglomeracije Pula sjever u cijeloj dokumentaciji i studiji i prijavi je predviđen odvoz fekalnog mulja koji je nus proizvod pročistača do sušare koja će se izgraditi u sklopu Aglomeracije Pula centar na Kaštijunu. Promjena lokacije sušare ili promjena tehnologije sušare zahtijeva izmjene u dokumentaciji što okolišne, što projektne, što studijske dokumentacije na projektu Pula centar. Problem sušare i lokacije sušare je indirektno vezan sa Pulom sjever ali ga ne bi trebao ugroziti. Vjerojatno ga neće ugroziti i projekt će ići dalje. Dok se ne izgradi sušara ili riješi neki drugi način sušenja fekalnog mulja u sklopu Aglomeracije Pula centar mi ćemo mulj zbrinjavati na drugi način i tako ćemo to prikazati u projektnoj prijavi za Aglomeraciju Pula sjever. Znači, vjerojatno ćemo ga predavati ovlaštenim uporabiteljima, on će biti nekakav otpad koji će imati ključni broj i plaćat ćemo njegovo odlaganje po tržišnim cijenama, rekao je Benčić. 

Vezano uz projekt Pula centar i spor oko lokacije pročistača na Molo Carbone Ministarsvto mora prometa i veza komunicira s Lukom Pula i nama nama kao investitorima. Pragrandeu je bitno ostvariti pravni interes na toj čestici gdje će biti budući uređaj. Da li će nama Luka Pula, koja je trenutno u vlasništvu, ako dobije spor, odnosno Grad Pula darovati ili ćemo dobiti koncesiju nad tim dijelom nama je realno svejedno. Spor je u tijeku, nije riješen, pa stoga niti Ministarstvo ne može dati nekakav dokument nad nečim što trenutno nije u njihovom vlasništvu. 

Na konferenciji za novinare, uz Benčića i Zgonjanin bili su i Štinjanci Dušansko Babić, vijećnik u gradu Puli (NL Filipa Zoričića) i  Drago Marić vijećnik u gradu Puli (SDP). (iPress)