Prošlog su se vikenda u sportskoj dvorani osnovne škole Mate Demarina održali sportski susreti inkluzivnog sportskog projekta Special Power League – sportska liga za djecu i osobe s teškoćama u razvoju.

Osnovna ideja projekta je motivirati djecu s teškoćama u razvoju da se aktivno uključuju u društvo sportskim aktivnostima. Projekt je osmišljen na temelju činjenice da djeca s teškoćama u razvoju nemaju priliku na adekvatan način se baviti sportom.

Projekt je osmišljena temeljem činjenice da djeca s teškoćama u razvoju u dobi od 9 do 17 godina nisu u dovoljnoj mjeri uključena u trenutno dostupne programe rekreativnih sportskih aktivnosti. Projektom se pomoaže djeci i osobama s teškoćama u razvoju da poboljšaju svoje zdravlje, psihološku dobrobit i kvalitetu života povećavajući im sposobnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Svakim sljedećim izdanjem inkluzivnog sportskog programa nogometa povećava se broj djece i mladih s teškoćama u razvoju čime se postiže opći cilj projekta. Sve veći broj djece kao i klubova potvrda su da projekt ide u pravom smjeru. U projekt će se sljedeće godine službeno priključiti i sekcija djece i osoba s teškoćama u razvoju iz Dubrovnika.

Special Power League (SPL) osnovana je 2018. godine, pokrenuta od strane Udruge ‘Akademija zdravog življenja’, a pridružili su joj se Hrvatski nogometni savez (HNS), Zaklada Mateo Kovačić, Udruga SILab, Udruga ‘Veliko Srce’ iz Koprivnice, Udruga „Latice“ iz Koprivnice, Udruga ‘Pogled’ iz Nedelišća, Udruga za Downov sindrom 21 Split, Udruga za Downov sindrom 21 Rijeka, Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Centar za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” Osijek, te nogometni klubovi iz Hrvatske i inozemstva.

Tako su u sklopu 17. izdanja sportskih susreta Special Power League sudjelovale sljedeće ekipe poznatih nogometnih klubova: NK Istra 1961 Special Power Team, HNK Hajduk Split Special Power Team, NK Osijek Special Power Team, NK Slaven Belupo Special Power Team, HNK Rijeka Special Power Team te NK Sloga Čakovec Special Power Team. Djeca i mladi odlično su se zabavljali igrajući nogomet, postizali zgoditke, prezentirali svoje nogometne vještine, ali i prikazali ostale vrijednosti nogometa i sporta kao što su zajedništvo, jednakost i fair-play.

Svečano otvorenje i dodjelu nagrada uveličali su načelnik općine Medulin Ivan Kirac i predsjednik Sportske zajednice općine Medulina Bruno Radošević koji su uručili pehare, medalje i prigodne poklone za sudionike. Načelnik Kirac je također pozdravio dolazak SPL u Medulin istaknuvši da Općina Medulin  podržava i sportske aktivnosti i rad s djecom, te da podupire i rad brojnih udruga za djecu s poteškoćama. Ulaganja u djecu i mlade uvijek će biti prioritet Općine.

Poseban značaj projektu doprinijelo je prisustvo i druženje sa trenerom Hrvatske U21 reprezentacije Igorom Bišćanom, stručna suradnica za odnose s javnošću i društveno odgovorne projekte Nika Bahtijarević te nogometaši Mauro Perković i Dion Drena Beljo koji su na kraju obavili zajedničko slikanje sa svim sudionicima. Zajedničko druženje na sportskim terenima poznatih sportaša i trenera od iznimne je važnosti za ovaj projekt jer se time doprinosi promociji jednakosti u društvu kao i podizanje razine svijesti o potrebama djece i osobama s teškoćama u razvoju.

U 2 dana projekta održale su se sportske aktivnosti nogometa, ali i druge sportske i zabavne aktivnosti namijenjene djece i mladima, ali i roditeljima čime je podignuta razina kvalitete same projekta. Uz veliki broj odigranih nogometnih susreta između 6 ekipa, djeca su za vrijeme sportskog projekta sudionici su imali priliku družiti se i isprobati dodatni sportski sadržaj osiguran od strane tvrtke Decathlon. Uz aktivnosti Decahtlona organizirana je radionica DADA ART u sklopu kojeg su sudionici izrađivali razne figure i privjeske od plastelina te radionica MUP-a gdje su djeca i osobe s teškoćama u razvoju naučili nešto novo o mjerama opreza u prometu, signalizaciji i drugo.

Izvan sportskih aktivnosti sudionici su se u slobodno vrijeme zajedno družili u kampu Kažela gdje su bili smješteni, zabavljali se u sklopu fan kluba kampa i mnoštvo drugih aktivnosti.

Sudionici turnira izvrsno su se zabavljali igrajući nogomet te pokazali veliko zadovoljstvo održanim natjecanjem. Kontinuitet i uspješno odvijanje ovog društveno odgovornog projekta pomogli su HNS, UEFA, Zaklada Mateo Kovačić, udruge za rad sa osobama s teškoćama u razvoju kao i brojni sportski klubovi u Hrvatskoj i inozemstvu. (iPress)