Najveća europska mreža za brzo punjenje električnih vozila, IONITY, otvorila je prvu super brzu e-punionicu u Istri, u Okretima nedaleko čvorišta Istarskog ipsilona i benzinske postaje.

Nova punionica, koja je tek treća takva u Hrvatskoj, po svojim je karakteristikama daleko iznad svih postojećih punionica Istri te za čak 5 puta brža od drugih postojećih punionica na ovom području i za punjenje vozila joj treba petnaetak minuta.

Punionica ima četiri punjača, svaki snage 350 KW, te je kompatibilna sa svim markama vozila. Rad je punionice, koja je dio Europskog cestovnog koridora kojima upravlja IONITY, u potpunosti autonoman, a punionica koristi Europski standard CCS plus povezivanja.

Projekt otvaranja nove e-punionice u Kanfanaru započeo je prošle godine inicijalnim sastancima s predstavnicima IONITY grupe, a ubrzo nakon iskazanog interesa za otvaranjem punionice od strane općine, krenuli su i radovi na realizaciji projekta.

Nakon što je prošle godine u Kanfanaru otvorena HEP-ova punionica za električna vozila te je kod glavnog trga postavljena i punionica za električne bicikle, otvaranjem ove punionice Općina Kanfanar na još se jedan način ističe svoju opredjeljenost za održivi razvoj i zelenu tranziciju. (iPress)