Sinoć je na porečkom Trgu slobode, uvečer druge nedjelje došašća, upaljena druga adventska svijeća, u organizaciji Adventa Poreč-Avvento Parenzo i porečke župe. Događaj je to koji već tradicionalno, okuplja brojne sugrađane, a pridružili su mu se i gradonačelnik Loris Peršurić, te gradski vijećnici.

Svijeće na adventskom vijencu simboliziraju četiri tjedna prije Božića, Došašće ili Advent, vrijeme pripreme za Isusov dolazak. Svake nedjelje pali se jedna svijeća. Nakon prve svijeće upaljene protekle nedjelje, koja se zove postilica ili prorokova svijeća i simbolizira nadu i iščekivanje, ove je večeri bio red na drugu svijeću - pomirilicu ili betlehemsku koja označava mir. Treća svijeća je pastirska – slavi radost i veselje, a posljednja četvrta svijeća, koju će upaliti uoči Božića, jest svijeća anđela i donosi – ljubav.

Osim blagoslova vijenca i kratke molitve, koju je predvodio porečki župni vikar Boško Čatlak, te zvuke gitare koje su svirali porečki osnovci iz OŠ Finida, čast da upali drugu adventsku svijeću pripala je učenici trećeg razreda Lani, uz vjeroučiteljicu Petru.

Cijeli program ovogodišnjeg izdanja Adventa Poreč-Avvento Parenzo predstavljen je danas, dok je za iduću nedjelju najavljeno paljenje treće adventske svijeće, stoji u priopćenju. (iPress)