U četvrtak, 25. studenog 2021. istječe rok za podnošenje zahtjeva građana za davanje vrtnih parcela na korištenje u sklopu Urbanih vrtova na Gregovici,  gdje su, nakon provedenog prvog javnog poziva u proljeće ove godine,  preostale  za podjelu građanima na korištenje još 32 vrtne parcele. Javni poziv objavljen je 26. listopada 2021. i traje do 25. studenog 2021. godine, a kompletan sadržaj 2. Javnog poziva dostupan je na web-u Grada Pule u rubrici Aktualno na ovoj poveznici.  

Podsjećamo, na korištenje se daju parcele veličine oko 50 metara četvornih, a namijenjene  su građanima koji za vlastite potrebe žele uzgajati povrće, jagodičasto voće, začinsko bilje, cvijeće i slične kulture. Pripremljene parcele daju se na korištenje na rok od dvije godine s mogućnošću produljenja, uz godišnju naknadu od 50,00 kuna za parcelu i 200,00 kuna za vodu.

Urbani vrtovi grupirani su u tri  skupine, svaka od 20 do 30 parcela i zonu Društvenog vrta, a svaka skupina ima posebnu kućicu za alat, uključujući i potreban alat uz mogućnost korištenja vode za zalijevanje sa zasebnim vodomjerom. Cijelo je područje primjereno ograđeno, a svi korisnici imaju svoj ključ.

Vrtlarenje je jedna od rijetkih aktivnosti koja nema niti jednu negativnu stranu, već brojne koristi, poput bio i eko proizvodnje hrane, održivog razvoja do socioekonomskih prednosti i utjecaja na psiho-fizičko zdravlje ljudi. U odnosu na trenutno vrlo izražene klimatske promjene i njihov utjecaj na okoliš i zdravlje, ovakav način korištenja zemljišta ima i vrlo pozitivan utjecaj na povećanje bioraznolikosti, smanjivanje ekološkog otiska, a ujedno doprinosi  i većoj kvaliteti života u urbanim sredinama.  

Prilika je to i za razmjenu vrtlarskih iskustava,  stjecanje novih znanja, povezivanje građana i druženje na svježem zraku, što pokazuju iskustva sadašnjih korisnika, poručuju iz Grada Pule. (iPress)