Općina Tar-Vabriga je jedna od najprosperitetnijih općina u Istri, ali i u Hrvatskoj, a on tu prednost želi iskoristiti u korist svih stanovnika tog područja, ne samo interesnih skupina.

Giuliano Vojnović, nezavisni kandidat za općinskog načelnika te nositelj liste SDP-a, Torresan s 24 godine iskustva u vođenju općinskih poslova u Jedinstvenom upravnom odjelu Kaštelir – Labinci, a sada svoje bogato znanje želi usmjeriti na razvoj svoje voljene općine i kvalitetniji život mještana.

- Mi smo bogata općina, ali na parni pogon. Šteta jer imamo ogroman gospodarski, turistički i kulturni potencijal. 300 milijuna kuna proračunskih sredstava je potrošeno u zadnjih 15 godina, otkad postoji općina Tar – Vabriga. Da je taj novac imala jedna općina poput Vižinade ili Kaštelira, imali bi već podzemnu željeznicu, da karikiram. A kod nas se taj novac ne vidi gdje se potrošio, odnosno nije se trošio na stvari koje čine razvoj mjesta. Milijuni kuna su se potrošili na prostorno planiranje za nečiju osobnu korist. Prelako je biti uspješan načelnik u općini koja ima na raspolaganju novaca koliko želi, ali treba znati kako s tim javnim novcem, naglašava Vojnović.

Sadašnjem načelniku općine, Niviju Stojniću, koji je na toj poziciji već 13 godina, zamjera to što se ponaša kao šerif, koristi se poluistinama koje prevrće u svoju korist te je skloniji poslovima koji su na štetu općini, a idu u korist uglavnom njemu, njegovoj obitelji, kumovima i prijateljima.

- Mislim da je svojim djelovanjem, ponašanjem i „bogatim“ rječnikom dovoljno rekao o sebi, a malo su mu pomogle i novine s njegovim aferama na naslovnicama. Naravno da su krivi novinari i novinarke koji su ga izazvali i naravno da su krivi mještani koji ne shvaćaju da on ne radi za svoju osobnu korist nego u „pogledu razvoja vlastite obitelji, kaže ironično. 

No iznad svega mu zamjera to što svojom nekompetencijom unazađuje cijelu općinu. Kaže da zbog velikog utjecaja Stojnića, koji se poistovjećuje sa strankom „IDS - to sam ja“, nije potrebno dokazivati ispravnost svojih djela općinskom vijeću, a kamoli drugim tijelima stranke ili mještana.

Statutom općine mandat općinskog načelnika ograničiti na najviše dva mandata

- Općinski vijećnici samo dižu ruke kad treba. Niti pitaju, niti raspravljaju, a kamoli da negoduju. Netko tko se usudi posumnjati u bilo što odmah bude etiketiran kao „neprijatelji“ i uglavnom bude marginaliziran. Da nam se u budućnosti ne bi dogodio novi šerif, tražit ću da se Statutom općine mandat općinskog načelnika ograniči na najviše dva mandata.

Giuliano Vojnović zna sve poslove vezano za rad općine, sve što treba: proračun, infrastruktura, komunalna naknadna, javna rasvjeta, školstvo itd.., odnosno zna kako može funkcionirati posložena općina, poput one u kojoj trenutno radi. Po zanimanju je psiholog te to smatra svojim plusom u ovom poslu, a kao dugogodišnji iznajmljivač privatnog smještaja i vlasnik OPG-a, želi podići turizam u Taru, i Vabrigi i ostalim mjestima u sastavu općine na još višu razinu te unaprijediti poljoprivredu s naglaskom na maslinarstvo i ribarstvo.

- Prošle su četiri godine, a Općina Tar-Vabriga nije donijela Plan raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i nije javnim natječajem dodijelila zemljište zainteresiranim poljoprivrednicima, osim u pojedinim slučajevima gdje je to išlo „tko može – može, ali ti ne“. Prvi zadaci koje namjeravam realizirati jesu: besplatan vrtić i jaslice za svako dijete te plan proširenja i unapređenja tih ustanova, svakoj mladoj obitelji osigurati dom nad glavom potičući sufinanciranu stanogradnju te isplata stalnih mjesečnih dodataka umirovljenicima i socijalno ugroženima.

U prvoj godini ću to lako realizirati jer ću otkazati kupnju novog, ekskluzivnog, luksuznog automobila koji inače služi za osobne, uglavnom privatne potrebe bivšeg općinskog načelnika i te novce usmjeriti upravo na besplatan vrtić i dodatke umirovljenicima i socijalno ugroženima, ističe Vojnović.

Ostali koraci odnosit će se na osiguravanje stipendija za sve učenike i stvaranje Centra za poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike, a koji bi bio smješten u hali koja bi se ustupila na korištenje uz minimalnu naknadu. Posebnu pažnju želi posvetiti kulturnim sadržajima za koje će se truditi da budu na široko prepoznati.

Cilj mu je da se Tar – Vabriga pretvori u ekološki osviještenu, zelenu općinu s reciklažnim dvorištem za odlaganje i odvajanje otpada, koje će biti dostupno i besplatno svim mještanima, te izgradnja postrojenja za preradu biomase za proizvodnju energije i peleta koristeći EU – sredstva. Valja napomenuti da će se založiti i za smanjenje komunalnog doprinosa kod gradnje kuće, za stalne stanovnike općine jer se sada plaća prema maksimalnom iznosu koji zakon dozvoljava.

Kao pravi Torresan, odgojem i jezikom, Vojnović želi da se njeguje tradicija istro-venetske baštine

Kao pravi Torresan, odgojem i jezikom, Vojnović želi da se njeguje tradicija istro-venetske baštine, koja ovom kraju daje poseban šarm. Naime, dio stanovnika općine pripada talijanskoj manjini i kulturi pa bi stoga volio da se u Talijanskoj zajednici otvori dnevni boravak za druženje mještana uz kafe, ćakule, kartanje i čitanje novina. Želi baštiniti vrijednosti suživota i multikulturalnosti koji su oduvijek bili odlika Tara i Vabrige.

Inače, Vojnović je politički aktivan još od mladosti, kada je bio član IDS-a. Dok općina Tar-Vabriga nije postojala, bio je vijećnik IDS-a u Poreču te predsjednik IDS-a Tara, no kada je nastala općina Tar-Vabriga, više se, kaže, nije uklapao u novu kompaniju te je silom prilika bio marginaliziran. Zadnjih desetak godina političku aktivnost je usmjerio na nezavisno djelovanje. Više puta je preko nezavisnih lista probao promijeniti političku strukturu, da pokuša promijeniti nešto u općinskoj vlasti, a sada se uhvatio još većeg izazova kandidiravši se za načelnika zahvaljujući ohrabrenju i bodrenju nezavisnih istomišljenika i nezadovoljnih i marginaliziranih mještana. Ustvari, on se više od 10 godina bori kako bi iz općine nestao klijentelizam, nepoštivanje ljudskih prava, nepotizam, osjećaj nemoći i osjećaj nepravde u društvu. Zato mu je slogan kampanje„Bolje svima, a ne samo njima“.

- Jedino IDS Tar-Vabriga, od svih općina i gradova u cijeloj Istri nema svog kandidata za općinskog načelnika, nego pod diktatom mora podržati Nivia. Zar to nije sramota za čelnike IDS-a i za cijelu stranku? Prije samo par mjeseci su ga izbacili iz stranke zbog njegovog bogatog rječnika, isprovociran nepodobnim pitanjem novinarke? Kako tek razgovara s mještanima koji trebaju pomoć? U ovom slučaju, izgleda da je vlastiti interes i utjecaj pojedinaca jači od interesa stranke.

Poruka biračima: Hoćete li glas dati znanju i kompetenciji ili neznanju i daljnjim „muljažama“? 

Biračima poručuje da na dan izbora dobro razmisle hoće li glas dati znanju i kompetenciji ili neznanju i daljnjim „muljažama“ te da se sjete što se sve učinilo za vlastitu korist ili za korist pojedinaca:

- Na primjer, kada je bio aktualan plan izgradnje golf terena u Štanciji Špin, Stojnić je bez ikakve logike tom prostorno-urbanističkom planu nekom „pupčanom vrpcom“ priključio teren koji glasi na njegovu obitelj. Bez obzira što se od golfa odustalo, on i dalje ima svoje veliko građevinsko zemljište koje je izmjenama i dopunama prenio u odvojeno područje za koje je potrebno napraviti odvojeni urbanistički plan i sada je sam svoj gazda. Prostorno-urbanistički plan se mijenjao jako često, a uglavnom svaki put, on bi imao neke koristi od toga. Većina mještana nezna ili se ne sjeća da je u Vabrigi samo na njegovom zemljištu bilo moguće graditi hotel. Onda je promijenio ideju, zemljište prenamijenio i sad se tamo grade apartmani. Usput, prenamijenio je i odredbe prostornog plana da bi mogao graditi apartmane ili kuće na dva ili tri kata, što je do jučer bilo zabranjeno, odnosno bila je dozvoljena gradnja kata plus potkrovlje. Naravnoda ti apartmani ili kuće dvo-trokatnice nisu na njegovo ime. Tako se sada veliki broj kuća na općini širi u visinu. Što veća kuća na što manjoj parceli iliti profit,  profit i profit, na uštrb svih mještana koji gube svoj mir, privatnost i spokoj življenja. On to može jer je on vlast, šerif, odnosno bog i batina.

- Sada je na biračima red. Nemojmo si dozvoliti da nas opet nadglasaju! – poručio je Vojnović.

(Izborni stožer)