Cilj mi je ovim priopćenjem upozoriti građane Istre da su u aktualnim predizbornim kampanjama prevareni i dovedeni u zabludu lažnim obećanjima  kandidata  svih stranaka osim onih koje nisu imale svoje predstavnike u predstavničkim tijelima ili nositelje izvršne vlasti.

Posebno prozivam kandidate IDS-a, pa potom HDZ-a i SDP-a koji su 12.09.2020. godine  na 23. sjednici Skupštine istarske županije prihvatili prijedlog odluke o pokretanju postupka izrade Plana razvoja Istarske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Svojim su glasovima ovlastili javnu ustanovu Koordinator za međunarodnu saradnju i evropske poslove Istarske županije da izradi taj plan razvoja. Nakon županije i istarski gradovi su učinil isto. 

Neki su gradovi za izradu vlastitih planova razvoja, usprkos brojnim zaposlenicima u svojim uredima, angažirali vanjske tvrtke poput Grada Pule kojem će plan razvoja izraditi Urbanex doo iz Splita.

Očito stranke i njihovi kandidati ne poštuju odluke Skupštine IŽ  i predstavljaju različite predizborne programe  iako znaju da ih ne mogu ispuniti jer su zajedničkim dizanjem ruku, suglasno, ovlastili navedenu javnu ustanovu da to učini umjesto njih.

Na raspravu na 23. sjednici Skupštine IŽ o toj točki pokretanja izrade navedenog Plana razvoja jedini sam se javio i tražio da se u tom planu vodi briga o građanima Istre i mladima kako bi im vratili perspektivu i spriječili odlazak u inozemstvo. Govorio sam o primjeni austrijskog modela obiteljskog turizma itd. Ostali vijećnici nisu smatrali ovu točku važnom, samo su bezpogovorno digli ruke.

To nije sve! Turistička zajednica istarske županije je izradila Master plan razvoja turizma u Istri od 2015. do 2025. godine. Dakle, sva predizborna obećanja IDS-a koja uključuju razvoj turizma su laž jer su Master plan izradile tvrtke Horwath consulting iz Zagreba i THR iz Španjolske.  Predsjednik TZ Istre je župan, a vijeća TZ-a gradova su gradonačelnici, pa je jasno tko je nalogodavac. Znakovito je u tom Master planu pogodovanje velikim tvrtkama na račun malih poduzetnika, iznajmljivača i ugostitelja što donekle potvrđuje tvrdnju da su TZ-e zapravo "kasice prasice" velikih turističkih tvrtki.

Nevjerojatno je da te planove o kojima ovisi budućnost građana Istre i njihove djece izrađuju ili su izradili stranci ili tvrtke izvan Istre, a "veliki Istrijani" nam guraju pod nos pred izbore laži i prazna obećanja, a "pravi" plan i program je zapravo odavno ispisan i skupo plaćen.

Uz sve ovo duboko sam razočaran i zabrinut istarskim političarima jer se ponašaju kao da nisu sa ovog planeta. Obećavaju sulude projekte od parkova, parkinga do željeznice dok se građani bore za golu egzistenciju! Kao da ne primjećuju da nam prijeti ekonomski, socijalni i demografski kolaps!

Potrebno  je odmah zaustaviti sve ovrhe, deblokirati račune  i ishoditi moratorij na kredite bez obračunavanja kamata. Neophodno je umanjiti odmah račune za struju, vodu, odvoz smeća i sve naknade kojE su ionako prevelike radi korupcije i nepotizma. Sredstva predviđena za projekte koji ne donose dodanu vrijednost potrebno je odmah usmjeriti u pomoć građanima i poduzetnicima.

Kada će nam napokon ljudi biti najvažniji!?

Damir , Akcija mladih, Alternativa i Barijera istrijana

(Izborni stožer)