Očevidom prometne nesreće poljskog autobusa u kojoj je u subotu na autocesti kod Breznice život izgubilo 12 osoba utvrđeno je da je vozač izgubio kontrolu nad upravljačem, a u cilju utvrđivanja uzroka nesreće naložena je obdukcija stradalih i vještačenje alkoholiziranosti vozača.

Očevid nesreće koja se dogodila u subotu oko 5,25 sati na autocesti Goričan - Zagreb u smjeru Zagreba kod mjesta Breznica provela je u prethodnom postupku zamjenica varaždinske županijske državne odvjetnice zajedno s policijskim službenicima varaždinske policije, izvijestilo je na svojim internetskim stranicama Državno odvjetništvo.

Prema dosad prikupljenim podacima, do prometne nesreće došlo je na način da je vozač autobusa registriranog u Poljskoj izgubio kontrolu nad upravljačem vozila koje je skrenulo u desnu stranu, probilo zaštitnu ogradu i sletjelo izvan autoceste.

U nesreći je smrtno stradalo 12 osoba iz autobusa, među kojima je i vozač autobusa, svi državljani Poljske.

U cilju utvrđivanja načina i uzroka prometne nesreće državno odvjetništvo naložilo je obdukciju smrtno stradalih osoba, vještačenje alkoholiziranosti vozača autobusa i provođenje drugih potrebnih izvida i dokaznih radnji.

U autobusu 44 osobe - 42 putnika i dva vozača - 12 smrtno stradalih

U poljskom autobusu koji je jutros sletio s autoceste bile su 44 osobe - 42 putnika i dva vozača, 12 osoba je smrtno stradalo o na liječenju su trenutno 32 osobe, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ispred bolnice u Varaždinu.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je prilikom obilaska ozlijeđenih u Varaždinu da je 19 soba teže a 13 lakše ozlijeđeno. 

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je na Twitteru da je u 16,50 sati otvorena za sav promet dionica Breznički Hum – Komin u smjeru Zagreba.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare u Varaždinu izvijestio je da je završen očevid jutrošnje nesreće na autocesti A4, slijetanje poljskog autobusa, u kojem je smrtno stradalo 12 osoba, a ozlijeđene 32.

„Završen je očevid na mjestu nesreće kojeg je vodila zamjenica državnog odvjetništva ovdje u Varaždinu. Ona će odlučiti i eventualnim daljnjim radnjama. Može naložiti razne vrste vještačenja, a sve u cilju utvrđivanja uzroka koji su dovele do ove prometne nesreće“, rekao je Božinović.

Dodao je da je autobus odvezen na osigurano parkirni prostor, a stvari putnika su pohranjene u prostorije Policijske uprave varaždinske, gdje će se izdavati kako budu dolazili zahtjevi od službenih institucija. Božinović je kazao da su se u pomoć unesrećenima uključili i poljski policijski službenici koji su od ranije u Hrvatskoj u okviru programa „Hrvatska sigurna turistička destinacija“ koji se provodi svako ljeto.

„Oni su ovdje prije svega kako bi olakšali komunikaciju s preživjelima i kako bi bili na usluzi i veleposlanstvu Republike Poljske u prikupljanju svih obavijesti koje su u ovom trenutku nužne i koje se nastoje utvrditi“, kazao je Božinović.

Dodao je da je uspostavljena i psihološka pomoć koju je organizirao Crveni križ Varaždinske županije, a namijenjena je i žrtvama i po potrebi pripadnicima žurnih službi koji su prvi izašli na mjesto nesreće.

„S obzirom na veličinu ove tragedije, to je nešto što je šokantno za svaku osobu koliko god ona bila istrenirana kao policajac, vatrogasac ili pripadnik hitne medicinske pomoći, civilne zaštite i ostalih“, rekao je ministar unutarnjih poslova.

„Na temelju razmijenjenih svih informacija, uključujući naše kolege iz Poljske, u autobusu su bila 44 osobe, 42 putnika i dva vozača. Trenutno na liječenju imamo 32 osobe, a 12 je osoba smrtno stradalo“, rekao je Božinović.

„Zbog same prirode nesreće i pada u jarak očito je da su oni koji su bili na prednjim sjedalima lošije prošli“, završio je ministar unutarnjih poslova.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak izvijestio je da na liječenju imaju 11 osoba.

„Petero njih nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja, troje na odjelu neurokirurgije i troje na odjelu traumatologije. Dvoje pacijenata dosada je operirano, a dvojici se ugrađuju torakalni drenovi i nijedan od njih nije trenutno u životnoj opasnosti. Svi su stabilno“, rekao je Poljak.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina podsjetio je da se kontinuirano poduzimanju mjere utvrđivanja određenih nepravilnosti što se tiče autobusnih prijevoznika.

„Za ovaj slučaj ne možemo još ništa tvrditi, tek se sve mora utvrditi i određena vještačenja provesti. Policija je pružila punu potporu tijekom očevida. Sada slijede sve te dokazne radnje“, kazao je Milina.

„Ovo je još jedna potvrda kolika je opasnost u prometu. Svjesni smo da je ovo jedna od rekordnih turističkih sezona. Policija radi pojačano i u prometu“, dodao je.

Najavio je nastavak pojačanih aktivnosti i u suradnji tijekom turističke sezone, ali i do kraja godine.

„Prema rezultatima ova godina je bila praktično s najmanje smrtno stradalih u prvih sedam mjeseci u povijesti. Sada imamo porast smrtno stradalih ovih dana i u policiji još moramo pojačati ove aktivnosti, kako preventivno, tako i represivno“, izjavio je glavni ravnatelj policije u Varaždinu.

Dvanaest osoba je poginulo, više je ranjenih, u prometnoj nesreći koja se oko 5,40 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, izjavio je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Svi su poljski državljani.

Život je izgubilo 11 osoba na mjestu nesreće, a jedna je osoba umrla u KBC-u Zagreb. Ozlijeđeni putnici, a dosta ih je putnika s politraumama, zbrinuti su u bolnicama u Varaždinu, Zagrebu i Čakovcu.

U teškoj prometnoj nesreći poljskog autobusa u subotu je život izgubilo 12 osoba, 19 je teže a 13 lakše ozlijeđeno, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je došao u varaždinsku bolnicu obići ozlijeđene.

Nakon što obiđe pacijenate koji su zbrinuti u toj bolnici, ministar Beroš će posjetiti i bolnicu u Čakovcu, a potom i zagrebačke bolnice u Dubravi, KBC Rebro i Traumatološku bolnicu u Draškovićevoj.

Nesrećse se dogodila oko 5,40 sati na autocesti A4 u smjeru Zagreba, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, kada je s kolnika sletio autobusa poljskih nacionalnih registarskih oznaka, izvijestila je policija.

Iz PU varaždinske kratko su priopćili da je na mjestu nesreće, uz policijske službenike iz varaždinske i zagrebačke policijske uprave, angažirano više ekipa hitne pomoći i vatrogasnih ekipa iz obje županije.

Promet autocestom A4 u smjeru Zagreba teče jednim kolničkim trakom uz regulaciju policijskih službenika.

Osim policijskih službenika varaždinske Policijske uprave, na mjestu događaja angažirani su i policijski službenici PU zagrebačke, više liječničkih i vatrogasnih timova.

Poljski autobus bio je tehnički ispravan; među putnicima svećenici i časne sestre

Poljski autobus, koji je jutros sletio s autoceste A4 kod Brezničkog Huma proizveden je 2011. i bio je tehnički ispravan, a iako zasad nema službenih podataka o uzroku i okolnostima nesreće u kojoj je poginulo 12 a ozlijeđene su 32 osobe, neslužbena je pretpostavka da je vozač zaspao za volanom, javljaju poljski mediji.

Poljsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je da je autobus koji je imao nesreću u Hrvatskoj proizveden 2011. godine, registriran u Poljskoj te da je prošao sve preglede propisane zakonom. Tehnički pregled je obavljen u lipnju ove godine.

Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Łukasz Jasina rekao je da su u autobusu bila 42 hodočasnika i dva vozača, te da su svi stradali poljski državljani.

On je kazao da je hodočašće organiziralo bratstvo svetog Josipa.

Među hodočasnicima, koji su krenuli u petak iz velikog marijanskog svetišta u Częstochowi prema Međugorju, bila su tri svećenika i šest časnih sestara.

"Ako se ne varam, vozač je živ", rekao je Jasina, ali je ipak dodao da to mora provjeriti.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova uspostavilo je posebnu telefonsku liniju u vezi s nesrećom autobusa, a policija je utvrdila popis osoba koje su trebale putovati poljskim autobusom i poslala ga je hrvatskoj strani.

Promet dionicom Breznički Hum – Komin u smjeru Zagreba bio je zatvoren za sav promet i odvijao se zaobilazno.  (Hina/iPress)