Nakon današnjeg vrućeg dana i sutra nas čeka sunčano i još toplije vrijeme. Poslijepodne i navečer na zapadu umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj ponegdje na udare i jak, a na Jadranu i južni te jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 20, u Gorskoj Hrvatskoj između 12 i 16, na Jadranu od 19 do 24 °C. Najviša dnevna većinom između 31 i 36 °C. 

Već od srijede popodne sve češće će temperatura biti iznad 35 stupnjeva Celzijusovih. Noći će biti sve toplije, što će nekima otežavati kvalitetan san i odmor. 

Prema uobičajenim preporukama od velikih vrućina važno je rashladiti svoj dom i radno mjesto, kloniti se vrućine od 10 do 17 sati, rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine te pomoći drugima.

U petak se očekuje vrhunac prvog ovogodišnjeg toplinskog vala s temperaturama i do 40 stupnjeva.Gotovo cijela Hrvatska je većinom označena crvenim ili narančastim upozorenjem, a riječ je o prvom ovogodišnjem toplinskom valu i na kopnu i na Jadranu. Posebnu pozornost posvetite starijim osobama i djeci. 

No, već krajem tjedna i početkom idućeg čeka nas osvježenje, niže temperature a moguća su i jača nevremena. 

DHMZ upozorenje: Prvi ovogodišnji toplinski val

Posljednjih dana kalendarskog proljeća i na početku ljeta očekuje se prvi ovogodišnji toplinski val u našoj zemlji.

Pod utjecajem ogranka anticiklone u naše će krajeve s jugozapada postupno pritjecati sve topliji zrak, posebno u drugoj polovini tjedna. Stoga se u četvrtak očekuje umjerena opasnost od toplinskog vala u većini krajeva, a u petak, kada je izgledno najtoplije u ovom tjednu, opasnost će nerijetko biti velika. Kako se izračun za toplinski val radi svaki dan, do petka bi opasnost mogla u nekim dijelovima Hrvatske porasti i na vrlo veliku, odnosno na crvenu boju. Pritom temperatura zraka tijekom noći i jutra u unutrašnjosti neće biti niža od 20 °C, a na Jadranu nerijetko oko 25 °C, moguće čak i malo viša. Najviše se pak dnevne vrijednosti očekuju oko 35 °C, moguće mjestimice i više.

Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima.

Svakako se preporučuje pratiti svakodnevne vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave na našim mrežnim stranicama te preporuke za javnost za vrijeme toplinskog vala.

Izbjegnimo stradavanje djece u vozilima zbog dehidracije

Budući da su prognostičari za ovaj tjedan najavili toplinski val i porast temperatura, policija skreće pozornost roditeljima, kao i svima koji brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

Policijska uprava istarska je u suradnji s Istarskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Zdravom Istrom izradila letak koji se odnosi na edukaciju građana vezano za problematiku ostavljanja djece same u vozilima, zaštitu djece od vrućina i zaštitu djece od utapanja tijekom ljetnih mjeseci. Uz podršku Turističke zajednice Istarske županije letak je preveden i na engleski, njemački i talijanski jezik kako bi bio razumljiv i turistima.

Policijski službenici kroz suradnju sa kampovima, turističkim naseljima, domovima zdravlja, vrtićima, trgovačkim centrima, ali i na parkirališnim prostorima informiraju građane o opasnostima ostavljanja djece u vozilima.

Tijekom ljetnih mjeseci jako je važno da roditelji, skrbnici ili osobe koje brinu o djeci budu oprezni i ne ostavljaju djecu bez nadzora punoljetne osobe, obzirom da se ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava, a posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje.

Dijete ostavljeno samo u vozilu, pa i na kratko, u opasnosti od je toplinskog udara, dehidracije, pregrijavanja i ozljeda. Do toplinskog udara dolazi kada djetetova temperatura tijela naraste iznad 40 °C, a što je veći udio vlage u zraku, osoba se teže može rashladiti znojenjem.

Budući da su raniji godina zabilježeni i slučajevi zaboravljanja, odnosno slučajnog ostavljanja djece u vozilima, preporuka je izbjegavanje automatizma i mijenjanje ustaljenog ponavljanja radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i slično). Isto tako je preporuka ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz vozila na stražnjem sjedalu kako ne bismo izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

Pored navedenog, jako je važno voditi računa da se djecu i tijekom dana zaštiti od izlaganja vrućinama na način da ih se ne izlaže suncu od 10 do 17 sati te da im se nanosi zaštitna krema za sunčanje. Također je bitno osigurati dovoljno unosa tekućine, odgovarajuću odjeću od prirodnih materijala i navikavati djeca na nošenje sunčanih naočala i šešira.

Jedna od preporuka kojima se sprječava stradavanje djece je i da se vodi računa o tome da manja djeca nemaju doticaj s prostorima u kući gdje bi voda mogla predstavljati prijetnju (bazeni, vrtna jezerca, posude sa vodom). Dobro je imati stalan nadzor nad djecom u vodi ili oko nje. Isto tako je dobro naučiti djecu što ranije plivati i kontinuirano unaprjeđivati njihove plivačke vještine, a preporuča se i da djeca nose zaštitne prsluke u vodi, posebice u prirodnim vodama.

Nadamo se kako ćemo na ovaj način povećati sigurnost djece i spriječiti njihovo stradavanje. (iPress)